İlköğretim 3. sınıf hayat bilgisi dersinde 'biyolojik çeşitlilik ve erozyon' konularının anlamlı öğrenme kuramına dayalı olarak öğretiminin akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi
Teaching 'biological variety and erosion' on the base of meaningful learning theory and it's effect on academic succes and retention in primary school, third grade
  1. Tez No: 119900
  2. Yazar: ŞULE ERSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABAY DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Biyolojik Çeşitlilik ve Erozyon, Anlamlı Öğrenme Kuramı, Drama, Primary school, Biological variety and erosion, Meaningful learning. Drama. ^SSöS018*
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İLKÖĞRETİM 3. SINIF HAYAT BİLGİSİ DERSİNDE“ Bil' OLO JIK ÇEŞİTLİLİK VE EROZYON”KONULARININ ANLAMLI ÖĞRENME KURAMINA DAYALI OLARAK ÖĞRETİMİNİN AKADEMİK BAŞARIYA VE KALICILIĞA ETKİSİ Şule ERSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Yıl: 2002, Sayfa: 118 Jüri: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Prof. Dr. Ülkü KÖYMEN Doç. Dr. Halil ÇAKAN Doç. Dr. Mahmur KARATAŞ COŞKUN Doç. Dr. Oğuz KUTLU Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim 3. sınıf öğrencilerinin hayat bilgisi dersinde“Biyolojik Çeşitlilik ve Erozyon”konularının anlamlı öğrenme kuramına dayalı olarak öğretiminin akademik başarı ve kalıcılığa etkisini belirleyebilmektir. Ayrıca, niteliksel araştırma boyutunda da gözlem yapılıp, sonuçları belirtilmiştir. Bu açıdan anlamlı öğrenmeyi sağlayabilmek için, eğitimde drama, tartışma, problem çözme, gezi-gözlem ve uzman görüşü alma yöntemlerinin uygulandığı grup (deney grubu) ile geleneksel yöntemin uygulandığı grubun (kontrol grubu) akademik başarıları ve kalıcılık puanlan arasında anlamlı farkların olup olmadığı sınanmıştır. Araştırma 2001-2002 eğitim öğretim yılının 2. yarıyılında Adana ili Yüreğir ilçesi sınırlan içinde yer alan, alt sosyoekonomik düzeydeki bir devlet ilköğretim okulunda okuyan 3. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uygulama yapılacak olan okulun 3. sınıfından iki farklı derslikte okuyan toplam 58 öğrenci (29'ar kişilik) deney ve kontrol gruplarım oluşturmuştur. Ölçme araçları olarak kullanılan ve araştırmacı tarafından geliştirilip, geçerlilik güvenirlilik çalışmaları yapılan“Biyolojik Çeşitlilik ve Erozyon Konularına Yönelik Başarı Testi”her iki gruba da ön test, son test ve kalıcılık testi olarak verilmiştir. Uygulama, toplam dört hafta ve yirmi iki ders saati sürmüştür. Araştırmanın bulguları, anlamlı öğrenme kuramının geleneksel öğretime göre,“Biyolojik Çeşitlilik ve Erozyon Konularına Yönelik Başarı Testi”açısından ve öğrenme dışında yeni yetenekler kazanmaları açısından daha etkili olduğu sonucunu vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT- MASTER THESIS TEACHING“BIOLOGICAL VARIETY AND EROSION”ON THE BASE OF MEANINGFUL LEARNING THEORY AND IT'S EFFECT ON ACADEMIC SUCCES AND RETENTION IN PRIMARY SCHOOL, THIRD GRADE Şule ERSOY DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Year: 2002, Page: 118 Jury: Prof. Dr. Ülkü KÖYMEN Assist. Prof. Halil ÇAKAN Assist. Prof. Mahinur KARAT AŞ COŞKUN Assist. Prof. Oğuz KUTLU The purpose of this study is to explore teaching“Biological variety and Erosion”on the base of meaningful learning theory and is effect on academic succes and retention in primary school, third grade. In the experimental group teching methods like drama, discussion, problem-solving and excursion were used while the control grup was provided with only lecturing method. The comparision was made between two groups in terms of academic success and retention to determine for any significant difference. The study is conducted at a low socio-economic, public school Fevziye Çelik Elemantary School in Adana during the second semester of 2001-2002 academic year. Total 58 students from two classes of the third grade are randomly selected for treatment and control grup. The test on Biological variety and Erosion developed and tested for its validity and reliabilty the researcher. Then the same instrument was used as pre- post and retention-test for both groups. The study is took four weeks and 22 course-hours. The results showed that the instruction based on meningful learning theory was more effective than lecturing method.