Toprak, su ve biyolojik örneklerdeki selenyumun iyon kromatografisi ile belirlenmesi
Determination of selenium in soil, biological samples and ground water by ion chromatography
- Tez No: 119904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERMİN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Selenat, Selenit, iyon kromatografisi, Selenate, Selenite, Ion chromatography II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TOPRAK, SU VE BİYOLOJİK ÖRNEKLERDEKİ SELENYUMUN İYON KROMATOGRAFİSİ İLE BELİRLENMESİ Özlem ÖZCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. Şermin GÜL Yılı: 2002, Sayfa:42 Jüri : Doç.Dr. Şermin GÜL : Prof.Dr.Oktay ERBATUR : Doç.Dr. İbrahim ORTAŞ Selenat ve selenitin iyon kromatografı ile belirlenmesi için kromatografik parametreler üzerinde çalışılmıştır. Selenitin Cl've fosfat iyonlarıyla, selenatın da Cl- ve sülfatla eş zamanlı tayini için çalışmalar yapılmıştır. Ayırma işlemi düşük kapasiteli anyon değiştirici kolonla yapılmış ve iletkenlik tayini ile miktarları belirlenmiştir. Selenat için hareketli faz olarak pH'sı 3,8'ya sodyum boratla ayarlanmış 4.0mM ftalik asit, selenit içinde pH'sı 2,7'ye formik asitle ayarlamış 1,5 mM ftalik asit kullanılmıştır. Selenatın tayin sının 0,1337 ppm ve bağıl standart sapması % 5, selenitin tayin sınırı 0,0047 ppm ve bağıl standart sapmasının % 1,86 olarak belirlenmiştir. Toprak, bitki ve su örneklerinin IC sonuçlan alınmıştır.Toprak ve su örneklerinde her iki anyon belirlenemeyip, bitki örneklerin de ise her iki anyon da belirlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SELENIUM IN SOIL, BIOLOGICAL SAMPLES AND GROUND WATER BY ION CHROMATOGRAPHY Özlem ÖZCAN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç.Dr. Şermin GÜL Year: 2002, Pages:42 Jury : Doç.Dr. Şermin GÜL : ProfJDr.Oktay ERBATUR : Doç.Dr. Ibrahim ORTAŞ The Chromatographic parameters were optimized to determine selenate (Se04“ ) and selenite (SeCV ) by ion chromatography. Selenite was analyzed simultaneous detection with CI”and phoshate. Selenate was analyzed simultaneous detection with chloride and sulphate. Dedection was conducted on a low-capacity anion-exchange column and anions were quantified by conductimetric detection. The eluent consisted of 4 mM phthalic acid adjusted to pH 3.8 with sodium borate for selenate and consisted of 1.5 mM phthalic acid adjusted to 2.7 with formic acid for selenite.The detection limits of optained with IC were 0.0047 ppm for selenite and 0,1337 ppm for selenate. The relative standart deviation of selenite and selenate was %1,86 and % 5, respectively. IC chromatograms were taken from soil, plant and ground water samples. Selenite and selenate were not detected in soil and ground water samples as well as they were detected in plant samples.