Anaerobik ortamlardan izole edilen bakteri gruplarında amilaz ve selülaz aktivitelerinin araştırılması ve yapılabilecek genetik manipülasyonlar
Determination of amylase and cellulase activities and probable genetic manipulations in bacteria groups isolated from anaerobic environments
  1. Tez No: 119915
  2. Yazar: FATİH MATYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Clostridium, Amilaz, Selülaz, Transformant, SDS-PAGE, Clostridium, Amylase, Cellulase, Transformant, SDS-PAGE
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz DOKTORA TEZİ AN AEROBİK ORTAMLARDAN İZOLE EDİLEN BAKTERİ GRUPLARINDA AMİLAZ VE SELÜLAZ AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI VE YAPDLABİLECEK GENETİK MANİPULASYONLAR FATffl MATYAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Yıl:2002, Sayfa: 107 Jüri: Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Prof. Dr Nedim UYGUN Doç. Dr. Burhan ARİ KAN Yrd.Doç. Dr. Hatice GÜVENMEZ Yrd. Doç. Dr. Nursel DOSTBİL Bu çalışmada topraktan izole edilen anaerobik Clostridium suşlarının amilaz ve selülaz aktiviteleri araştırılarak bu aktiviteyi kodlayan DNA'nın farklı bir bakteriye transformasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla topraktan izole edilmiş anaerobik Clostridium suşlarında amilaz ve selülaz aktiviteleri araştırılmış, en yüksek amilaz ve selülaz aktivitesi gösteren Clostridium CF147 suşundan amilaz ve selülaz izolasyonu yapılarak bu enzimlerin SDS-PAGE profilleri saptanmıştır. Selülazın 81000Da ve 66000Da moleküler ağırlığa sahip iki farklı banttan, Amilazın ise 140000Da'luk tek bir banttan oluştuğu tespit edilmiştir. Bu enzimlerin enzim aktiviteleri, optimum pH aralığı ve termal stabiliteleri tespit edilmiştir. Selülaz'ın optimum pH'ı 7.0, Amilaz'ın 6.5 olarak bulunmuş, selülaz ve amilaz 55°C sırasıyla %64 ve %58 oranında stabilitesini korumaktadır. Clostridium CF147 suşundan DNA izolasyonu yapılarak protoplast transformasyonu metodu ile Escherichia coli CGSC6356 susuna transferi gerçekleştirilmiştir. Transformant suşların hiçbirinde selülaz aktivitesine rastlanmazken %26'sında amilaz aktivitesine rastlanmıştır. Transformantlar 3 'er gün ara ile M9 nişastalı ağara ekilmiş ancak 5. Denemeden sonra enzim aktivitesi gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF AMYLASE AND CELLULASE ACTIVITIES AND PROBABLE GENETIC MANIPULATIONS IN BACTERIA GROUPS ISOLATED FROM ANAEROBIC ENVIRONMENTS FAITH MATYAR ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Year:2002, Page: 107 Jury : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Prof. Dr Nedim UYGUN Assoc. Prof. Dr. Burhan ARIKAN Assist. Prof.Dr. Hatice GÜVENMEZ Assist. Prof. Dr. Nursel DOSTBİL In this study it was aimed to search for activities cellulase and amylase of anaerobic Clostridium strains isolated from soil and to transfer the DNA encoding this activity to different bacteria. For this aim amylase and cellulase activities of anaerobic Clostridium strains isolated from soil were detected and amylase and cellulase isolation was performed for Clostridium CF147 strain which showed the highest amylase and cellulase activity and as a result SDS-PAGE profiles of these enymes were observed. It was found that cellulase consists two different bands with molecular weight of 81000Da and 66000Da respectively. Also amylase showed just one band of molecular weight 140000Da. Enzyme activities, optimum pH ranges and thermal stabilities of these enzymes were determined. pH optimum of Cellulase and Amylase found 7.0 and 6.5 respectively. Cellulase and amylase were found stable at 55°C upto 64% and 58% respectively. DNA isolation from Clostridium CF147 strain was performed and transferred to Escherichia coli CGSC6356 strain via protoplast transformation method. None of the transformant strains showed cellulase activity but 26% of transformants showed amylase activity. Transformant were spreaded on M9 Starch Agar with 3 days interval but after fifth inoculation, enzyme activity couldn't been detected.