Yapılarda perde etkilerinin yeni deprem yönetmeliği'ne (TDY 98) göre incelenmesi
Investigation of shear wall effects in structures regarding the new earthquake code
  1. Tez No: 119923
  2. Yazar: MURAT İNCİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. MURAT ARSLAN, PROF. DR. ORHAN AKSOĞAN, YRD. DOÇ. DR. S. SELEN AKAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem Mühendisliği, Deprem Perdeleri, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Statik Analiz, Spektrum Analizi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Murat İNCİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLAN Yd: 2002, Pages: 212 Jüri : Yrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLAN Prof. Dr. Orhan AKSOĞAN Yrd. Doç. Dr. S. Seren AKAVCI Bu çalışmada, yapılarda yatay yüklerin doğurduğu deplasmanları azaltmak ve taban momentini küçültmek amacı ile kullanılan perdeler incelenecektir. Yapılardaki perdelerin adedi, rijitliği ve konumu yapıların zorlanma etkisinde gösterdiği davranışı önemli ölçüde etkilemektedir. Bu etkiyi incelemek amacıyla yapılardaki perde adedi, rijitliği ve konumları değiştirilerek uygulamalar hazırlanacak ve Yeni Deprem Yönetmeliği'nde (TDY 98) önerilen analiz yöntemleri kullanılarak SAP2000 paket programı ile çözümler yapılacaktır. Ayrıca yapılardaki asansör şaftlarının yanal yük altında bina davranışına etkileri de incelenecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF SHEAR WALL EFFECTS IN STRUCTURES REGARDING THE NEW EARTHQUAKE CODE Murat İNCİK DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. H. Murat ARSLAN Year: 2002, Pages: 212 Jury : Assist. Prof. Dr. H. Murat ARSLAN : Prof. Dr. Orhan AKSO?AN : Assist. Prof. Dr. S. Seren AKAVCI In this thesis, the shear walls which are used to reduce the displacements and the base moment of structures under horizontal loads, are investigated. The number, the rigidity and the location of the shear walls, affects the behaviour of the structures under horizontal loads. Cases are prepared which include different number, rigidity and location of shear walls in different structures to investigate this effect. Those cases are solved using the 1998 Turkish Earthquake Code employing SAP 2000. The effect of elevator shafts on the behaviour of structures under horizontal loads is also studied in this thesis. Earthquake Engineering, Shear Walls, Design of Earthquake Resistant Structures, Static Analysis, Spectrum Analysis. II