Pamuk beyaz sineği Bemisia tabaci (Gennadius) (Homoptera:Aleyrodidae)'nin pamuk bitkisinde dikey dağılımı ve ardışık örnekleme yönteminin geliştirilmesi
Spatial distribution of Bemisia tabaci (Gennadius) (Homoptera:Aleyrodidae) in cotton and development sequential sampling plan
  1. Tez No: 119922
  2. Yazar: KAMİL KARUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bemisia tabaci, dikey dağılım, ardışık örnekleme planlan, bulaşıklık eşiği, Cotton, Bemisia tabaci, spatial distribution, sequantial sampling plans, tally threshold II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz DOKTORA TEZİ PAMUK BEYAZSİNEĞİ, Bemisia tabaci (GENNADIUS) (HOMOPTERA:ALEYRODIDAE)'NİN PAMUK BİTKİSİNDE DİKEY DAĞILIMI VE ARDIŞIK ÖRNEKLEME YÖNTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ Kamil KARUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU Yıl: 2002 Sayfa:94 Jüri : Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU (Danışman) Üye : Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR Üye : Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Üye : Prof. Dr. Nedim UYGUN Üye : Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Bu çalışmada Çukurova Bölgesi Pamuk alanlarında zararlı olan Pamuk beyazsineği, B. Tabaci'nin ergin öncesi ve ergin dönemlerinin pamuk bitkisinde uygun örnekleme ünitesiyle dikey dağılımı belirlenmiş, varyasyon katsayısına bağlı ve binomiyal ardışık örnekleme planlan geliştirilmiştir. Zararlının ergin öncesi ve ergin dönemlerinin uygun örnekleme ünitelerinin belirlenmesinde yaprakta bulunma oranlarıyla, varyasyon ve korelesyon katsayılarından yararlanılmıştır. Dağılımın belirlenmesinde ise Taylor'un Güç Yasası kullanılmıştır. Veriler 1997-98-99 ve 2001 yıllarında Balcalı, Hacıali ve Boğalı'da kurulan denemelerden elde edilmiştir. B. Tabaci'nin yumurta larva ve ergin dönemleri için uygun örnekleme ünitelerinin sırasıyla pamuk bitkisinin 3, 5 ve 5. boğum yapraklan olduğu saptanmıştır. Pamuk bitkisinin Taylor'un Güç Yasası sonucunda elde edilen b değeri yumurta, larva ve ergin dönemleri için sırasıyla 1.74, 1.64 ve 1.52 olmuş ve zararlının her üç dönemininde kümeleşen dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Varyasyon katsayısına bağlı ardışık örnekleme planlan Green' in ardışık örnekleme formülü kullanılarak 0.1 ve 0.25 varyasyon katsayıları için geliştirilmiş ve 0.25 'in daha uygun olduğu saptanmıştır. Zararlının larva ve ergin dönemlerine ait binomiyal ardışık örnekleme planlarının geliştirilmesinde Kono ve Sugino (1958) ile Gerrard ve Chiang (1970) deneysel modeli kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD SPATIAL DISTRIBUTION OF Bemisia tabaci (GENNADIUS) (HOMOPTERA: ALEYRODIDAE) IN COTTON AND DEVELOPMENT SEQUENTIAL SAMPLING PLAN Kamil KARUT DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU Year : 2002 Pages: 94 Jury Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU (Supervisor) Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Prof. Dr. Nedim UYGUN Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Distribution pattern of preimaginal and adult Bemisia tabaci were determined and fixed precision and binomial sequential sampling plans were developed on cotton in Çukurova Region. Correlation coefficient, coefficient of variation and infestation rate were used to determine sample unit. Spatial distribution was determined by Taylor power law. Data were collected from Balcali, Haciali and Bogali at 1997-98-99 and 2001. All three stage of B. tabaci showed aggregated distribution and Taylor power law's b was found 1.74, 1.64 and 1.52 for egg, larvae and adult respectively. The best sampling units were 3, 5 and 5th mainstem nod laef for eggs, larvae and adult respectively. Green's method was used to develop Fixed precision sequential sampling plan for 0.1 and 0.25 coefficient of variation and 0.25 was found suitable. Kono&Sugino (1958) and Gerrard&Chiang (1970)'s empirical method were used to develop binomial sequential sampling plan for larvae and adult stage of B. tabaci.