Elbistan Termik Santralinde linyitin yakma öncesi temizlenmesinin teknik ve ekonomik faydaları
Technical and economic benefits of lignite cleaning prior to the combustion in Elbistan Power Plant
  1. Tez No: 119933
  2. Yazar: İSMAİL KURUMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Termik Santral kazanlarında curuflaşma ve kazan kirliliği, kül karakteristiği, Fuel-oil agglo flotation, ash characteristics, fouling and slagging in power plant boilers. n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELBİSTAN TERMİK SANTRALİNDE LİNYİTİN YAKMA ÖNCESİ TEMİZLENMESİNİN TEKNİK VE EKONOMİK FAYDALARI İSMAİL KURUMUŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yıl: 2002, Sayfa: 86 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM : Prof. Dr. Mesut ANIL : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Bu çalışmada, Afşin-Elbistan (A) termik santralinde kömür kalitesi ve kül içeriklerine bağlı sorunlar tespit edilmiş ve kömür temizlenerek bu sorunların azaltılması amaçlanmıştır. Yapılan sallantılı masa ve fuel-oil aglo-flotasyon deneyleri ile, kazan işletmeciliğinde önemli bir parametre olan kül içeriği düşürülebilmiştir. Beslenen %39,41 kül içeren orijinal numuneden % 29,76 kül içeren bir konsantre elde edilmiştir. Yapılan bu deneysel çalışmalar ile kül bileşenlerinin kazan içerisinde curuflaşma ve kirletme etkilerinin azaltılabileceği gözlenmiştir. Bunların yanında, yapılacak olan temizleme çalışmalarının teknik ve ekonomik faydalan sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TECHNICAL AND ECONOMIC BENEFITS OF LIGNITE CLEANING PRIOR TO THE COMBUSTION IN ELBİSTAN POWER PLANT ISMAIL KURUMUŞ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM Year: 2002 Pages: 86 Jury: Assist Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM : Prof. Dr. Mesut ANIL : Assist Prof. Dr. Mustafa AKYJXDIZ In this study, problems associated with coal quality and ash characteristics were determined and reduction of this problems was aimed by cleaning of the coal prior to the combustion in Afşin-Elbistan (A) power plant. Ash content of the coal, which is an important parameter in the boiler operations was reduced from 39,41% to 29.76 % by shaking table and fuel-oil agglo-flotation operations. A clean coal concentrate containing 29.76 % ash (dry basis) was obtained from the original sample fed. It was observed that slagging and fouling effects of the ash components in the boiler were reduced. Besides these, technical and economic benefits of cleaning operations were presented in this study.