Adana Sofulu bölgesi düzensiz çöp depolama alanında oluşan çöp sızıntı sularının yeraltı ve yüzey sularına kirlilik etkisi
Polluting effect of leachate from Adana Sofulu inappropriate solid waste landfill area on the surface and ground water
- Tez No: 119932
- Danışmanlar: PROF.DR. HUNAY EVLİYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katı Atık, Sızıntı Suyu, Su Kirliliği, Çöp Boşaltım Alanı, Solid Waste, Leachate, Water Pollition, Waste Damping Area II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA SOFULU BÖLGESİ DÜZENSİZ ÇÖP DEPOLAMA ALANINDA OLUŞAN ÇÖP SIZINTI SULARININ YER ALTI VE YÜZEY SULARINA KİRLİLİK ETKİSİ MEHMET TÜRKMENOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Hunay EVLİYA Yıl: 2002, Sayfa: 87 Jüri : Prof. Dr. Hunay EVLİYA Prof. Dr. Mesut ANIL Doç. Dr. Şermin GÜL Belediye katı atık depolama alanları çevre kirliliğine neden olan önemli kaynaklardan bir tanesidir. Adana ilinde, Türkiye'deki diğer büyük şehirlerde olduğu gibi, uygunsuz katı atık yönetimi problemi mevcuttur. Adana Büyük Şehir Belediyesi. JICA ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile Sofulu çöp depolama alanında yapılan iyileştirme çalışmalarında; sızıntı suyu ve temiz su drenajı, gaz toplama ünitesi, sızıntı suyu resirkülasyonu, su kalite analizleri, kompost kalite analizleri, çöp yığınlarının tesfîyesi ve çöplerin üzerinin toprakla örtülmesi çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmada Adana Sofulu çöp depolama alanında oluşan sızıntı sularının yer altı ve yüzey sularına olan kirlilik etkisi araştırılmıştır. 2000 yılının ilk altı ayı boyunca çöp sızıntı sulan ile alan çevresinden ve içinden alınan yüzey ve kuyu suyu örnekleri, kirlilik parametrelerince analiz edilmiştir. Kimyasal oksijen ihtiyacı, biyolojik oksijen ihtiyacı, nitrat, nitrit, fosfat ve ağır metal analiz sonuçlan çöp depolama alanı kaynaklı bir kirlenmenin var olup olmadığının araştırılması için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSC THESIS POLLUTING EFFECT OF LEACHATE FROM ADANA SOFULU INAPPROPRIATE SOLID WASTE LANDFILL AREA ON THE SURFACE AND GROUND WATER MEHMET TÜRKMENO?LU DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Hunay EVLİYA Year: 2002, Page: 87 Jury : Prof. Dr. Hunay EVLİYA Prof. Dr. Mesut ANIL Assoc. Prof. Dr. Şermin GÜL Municipal Solid Waste Landfills are one of the important sources which causes environmental pollutioa Adana has the problem of inappropriate solid waste management as in other metropolitan cities in Turkey. Some rehabilatation measures, drainage of the leachate and clean water, gas removing facilities, recirculating the leachate, water quality analysis, compost quality analysis and the soil coverage, had been realized in Sofulu waste damping area by the cooperation of Adana Metropolitan Municipality, JICA and Çukurova University. In this paper, the probable effects of the leachate produced from the Adana Sofulu site on the surface and ground water have been investigated. During the first six months in the year 2000; leachate, surface and well water samples which were taken around and in the vicinity of the area have been analysed in terms of their polluting parameters. Chemical Oxygen Demand, Biological Oxygen Demand, nitrate, nitrite, phosphorous and heavy metal analysis results have been used to investigate the existance of pollution originating from the solid waste landfill site.