Çukurova koşullarında farklı soya genotiplerinin adaptasyon ve verim potansiyellerinin saptanması
Determining potential of adaptation and yield of the different soybean genotypes in Çukurova region
  1. Tez No: 119934
  2. Yazar: DURSUN BEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİS ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya, çeşit, verim, seleksiyon I, Soybean, cultivar, yield, selection II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA FARKLI SOYA GENOTİPLERİNİN ADAPTASYON ve VERİM POTANSİYELLERİNİN SAPTANMASI Dursun BEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Halis ARIOĞLU Yıl: 2002, Sayfa:44 Üye: Prof.Dr. Halis ARIOĞLU Doç.Dr. Saliha KIRICI Yr.Doç.Dr. Sevgi ÇALIŞKAN Bu araştırma, Çukurova Bölgesinde II. ürün olarak yetiştirilebilecek 19 yeni soya çeşiti ile bu çeşitlerin önemli tarımsal ve bitkisel özelliklerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya alman soya çeşitlerinde en yüksek tohum \ erimi 377.8 kg/da ile Cisne çeşidinden, en düşük tohum verimi ise 261.1 kg/da ile Apollo çeşidinden elde edilmiştir. Dekan tohum verimi bakımından; Cisne, Irogious ve Athow çeşitleri, bölge standart çeşitlerinden daha yüksek LN89-3264 ve Omaha 7 çeşitleri ise bölge standart çeşitlerine yakın değerler verdikleri ve bölgeye adapte olabilecekleri gözlenmiştir. Araştırmada, incelenen çeşitlerde tohum verimi ile hasat indeksi ve yağ verimi arasında önemli ve olumlu bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINING POTENTIAL of ADAPTATION and YIELD of THE DIFFERENT SOYBEAN GENOTYPES in ÇUKUROVA CONDITION Dursun BEK ÇUKUROVA UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE FIELD CROP DEPARTMENT Supervisor: Prof.Dr. Halis ARIOGLU Year:2002,Page:44 Jury: Prof.Dr. Halis ARIO?LU Doç.Dr. Saliha KIRICI Assos.Prof. Dr. Sevgi ÇALIŞKAN This study was conducted with the objective of determining the important agricultural and vegetative properties of new soybean cultivars which can be planted in the Çukurova region as a double crop. Among the soybean cultivars tested, the highest seed yield was obtained from Cisne with 377.1 kg/da and the lowest from Apollo with 266.1 kg/da. According to seed yield per decar; Cisne was superior as to standart cultivars in yield, and the yields of LN89-3264, Omaha 7 cultivars were similar to control cultivars and were obtained to be adapt to Çukurova Region. Positive and significant relationships were obtained betwen seed yield. ! arvest index and oi1 yield/da.