Türkiye'de doğal gazın önemi, kullanımı ve projelendirilmesi
Importance, using and was projected of natural gas in Turkey
  1. Tez No: 119941
  2. Yazar: HÜLYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. MAHMUT KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, Boru Hattı Projeleri, Türk Standartları, Naturel Gas, Pipeline Projects, Turks Standarts. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZIN ÖNEMİ KULLANIMI VE PROJELENDİRİLMESİ HÜLYA YILDIRIM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Danışman : Yrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇ Yd : 2002 Sayfa: 53 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL : Yrd. Doç. Dr. A. Mahmut KILIÇ : Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Son yularda doğal gazın enerji tüketiminde önemli bir yere sahip olması bu enerjiye yönelik ülkelerin çeşitli politikalar geliştirmesine neden olmuştur. Bu yüksek lisans tezinde Türkiye için doğal gazın önemi anlatılmaya çalışılmış ve kullanım alanları önem sırasına göre incelenmiştir. Ayrıca doğal gazan depolanması, nakliyesi gibi çeşitli konular ele alınmış ve ülkemizde kullanılan çeşitli standartlar belirtilerek nelere dikkat edilmesi gerektiği ortaya çıkarılmıştır. Özellikle Türk Standarttan Enstitüsünün belirlemiş olduğu kriterler göz önünde tutulmuştur. Türkiye'de doğal gaz konusunda faaliyet gösteren firmaların çalışmaları incelenerek şu ana kadar yapmış oldukları projeler ve ileriye yönelik olan projeleri incelenerek bunların özellikle ne aşamalarda bulunduğu ve ülkemize getirecekleri maddi külfetler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Doğal gazan çevreci bir yakıt olarak bilinmesi ve özellikle bu konunun da incelenmesine sebebiyet vermiş ve bu konu hakkında çeşitli çalışmalar yapılarak sayısal değerler ortaya çıkarılmıştır. Bugüne kadar yapılan yurt içi çalışmalarda doğal gaz rezervi açısından ülkemizin pekte şanslı olmadığı saptanmış fakat doğal gaz açısından zengin olan ülkelere yakınlığını ve ülkemizin politik konumunu iyi değerlendirmesi gerektiği, enerji talebinin büyük kısmım oluşturan doğal gazın mali külfetlerinin azaltılması amacı ile alınacak olan önlemlerin özellikle Orta Asya ülkeleri ile yapılacak olan çalışmaların kriterlerinin belirlenmesi gerektiği vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS IMPORTANCE, USING AND WAS PROJECTED OF NATUREL GAS IN TURKEY HÜLYA YILDIRIM DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. A. Mahmut KILIC Year : 2002 Page: 53 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL : Assist. Prof. Dr. A. Mahmut KILIC : Assist. Prof. Dr. Mustafe AKYILDIZ The act that naturel gas has been a significant role in the consumption of energy in the last years has caused the countries which are inclined to energy to develop various policies. In this master graduate thesis the importance of naturel gas for turkey has been narrated. Where it is used has been investigated thanks to their sequency and it's project was evaluated. Moreover, the subject of storing and transport of naturel gas has been examined. Besides, various standards using in our country has been denned tubs it is suggested what we should pay attention on. Especially, the criterias which have been defined by Instution of Turk Standards have been taken into account. The studies of companies in Turkey which works on naturel gas, their projects which have been made so fer and their projects for future have been examined. At what stage these projects are and their expense to our country have been studied. As naturel gas is known as environmentalist mel, it has been pointed on this subject. Having made some research on this subject, numerical values have been produced. It has been understand from this studies made uptil now that our country is not too lucky. The necessity of making evaluation on our country's political situation and its closeness to the countries which are remarkable for naturel gas, the precautions for decreasing its expense and the necessity of defininf the criteries of studies whith Middle East countries have been tried to emphasize.