Investigation of laminar and turbulent flow characteristics through orifice with variable thicknesses
Değişik kalınlıklardaki orifis etrafındaki akış karakteristiklerinin laminar ve türbülanslı akışta incelenmesi
- Tez No: 119940
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orifis metre, sınır şartları, türbülanslı akış, debi çıkış katsayısı, hesaplamalı akışkanlar dinamiği. n, Orifice meter, boundary conditions, turbulent flow, discharge coefficient, CFD
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK KALINLIKLARDAKI ORIFIS ETRAFINDA AKIŞ KARAKTERİSTİKLERİNİN LAMİNAR VE TÜRBÜLANSLI AKIŞTA İNCELENMESİ TURALTUNAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yıl: 2002, Sayfa: 86 Jüri : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Erdem KOÇ : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AKILLI Mevcut çalışmanın amacı boru içerisine yerleştirilmiş orifis etrafındaki akış karakteristiklerini laminar ve türbülanslı akış ortamında sayısal yöntemler kullanarak incelemektir. Bu çalışmada orifis çapının boru çapına oram olan p sabit olarak 0.6'ya eşit tutulurken, orifis kalınlık oram t ise 1/12'den l'e kadar beş farklı değer almaktadır. Laminar akışı ifade eden denklemlerin, FORTRAN programlama dilinde sonlu farklar yöntemi kullanılarak hazırlanan bilgisayar programlan ile çözümü çalışmanın birinci bölümünde yapılmıştır. Hazırlanan bilgisayar programlarından elde edilen sonuçlar, FLUENT paket programının laminar akış şartlarında çalıştırılmasıyla elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Burada, laminar ve türbülanslı akışların daimi, sıkıştırılamaz, iki boyutlu, eksenel simetrik ve viskoz olduğu kabul edilmiştir. Çalışmanın ilk kısmında, sınır şartlarının akış alanın sayısal çözümü üzerine olan etkileri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise orifis boyunca akan akışın türbülanslı olduğu kabul edilmiş ve akış alanının hesabı için FLUENT paket programı aracılığı ile k-s türbülans modeli kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF LAMINAR AND TURBULENT FLOW CHARACTERISTICS THROUGH ORIFICE WITH VARIABLE THICKNESSES TURALTUNAY DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Year: 2002, Pages: 86 Jury : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Erdem KOÇ : Assist. Prof. Dr. Hüseyin AKILLI The present study is primarily aimed at the numerical investigation of the flow characteristics through the orifice plate inserted in a pipe in both laminar and turbulent flows. The ratio of orifice diameter to the pipe diameter, p=0.6, was kept constant, but dimensionless orifice plate thickness t was varied from 1/12 to 1 throughout the work in both laminar and turbulent flows. The fluid flow was assumed to be two dimensional, axisymmetric, viscous, incompressible, steady and fully developed for both laminar and turbulent flows. In the first part of the study governing equations of laminar flow were solved with the aid of computer program developed and written in FORTRAN computer language by using finite difference methods. FLUENT package program was also used for the purpose of comparison. In the first part of the study, the effects of boundary conditions on the numerical solutions of laminar flow were investigated. In second part of the study, the flow was assumed to be turbulent. For numerical calculations of turbulent flow, k-s turbulence model was used with the aid of FLUENT package program.