Doğal tek yıllık otsu türlerinin kentsel yeşil alanlarda kullanım ilke ve seçenekleri
Principles and alternatives of using herbaceous plants in public open spaces
- Tez No: 119944
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tek Yıllık Otsular, Otsu Bitkilerin Kentsel Mekanlarda Kullanımı, Annuals, Usage of Perenials in Public Open Spaces II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞAL TEK YILLIK OTSU TÜRLERİN KENTSEL YEŞİL ALANLARDA K ULLANIM İL KE ve SEÇENEKLERİ Gül ÖZGÜN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Sevil ALT AN Yıl:2002, Sayfa: 98 Jüri Prof. Sevil ALTAN Prof. Dr. Türker ALTAN Doç. Dr. Osman KARAGÜZEL Bu çalışma 2001-2002 yıllan arasında Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Süs Bitkileri Şubesi sınırlan içinde 186m2lik bir açık alanda yürütülmüştür. Araştırma Çukurova Bölgesi koşullarına uygun Akdeniz Bölgesi florasına ait tek yıllık 30 farklı otsu bitki türünün en az bakım gerektirecek şekilde kentsel alan bitkilendirmelerinde kullanım olasılıklarını belirlemek üzere yapılmıştır. Çalışmada farklı sulama aralıklarının ve malcın bitkilerin gelişmeleri üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca bitkilerin görsel karakterleri değerlendirilirken parsellerdeki kapalılığı, estetik etkileri, bakım aralığı ve süresi gibi kriterleri de gözlenmiştir. Araştırma süresince ekilmiş olan 30 türün içinden Zinnia teunifolia, Sanvitalia procumbens, Gypsophila elegans, Iberis canara, Dimorphoteca sinuata, Lavatera trimestris, Agrostemma githago ve Salpiglossis sinuata çimlenmiştir. Özellikle çiçeklenmiş sZinnia teunifolia ve Sanvitalia procumbens çiçeklenmiş olduğu parsellerdeki görsel etki ve gelişim başarılı olmuştur. Ancak tüm sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde sadece tek yıllık otsu bitkiler ile yapılacak bir çalışmanın estetik ve fonksiyonel anlamda yeterli olmayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis PRINCIPLES AND ALTERNATIVES OF USING HERBACEOUS PLANTS IN PUBLIC OPEN PLACES Gül ÖZGÜN DEPARTMENT OF LAND SCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Sevil ALT AN Year: 2002, Pages:....... Jury : Prof. Dr. Sevil ALTAN : Prof. Dr. Türker ALTAN : Doç. Dr. Osman KARAGÜZEL This study was carried out in the Ornamental Plants' trial area which is related to the Faculty Of Agriculture during 2001-2002, in the University of Çukurova, Adana. Experiment was established on 186m2 open area. The aim of the study was to provide opportunities for annual and perennial plants in urban use. As a start 30 different species frrom the Mediteranne Region were chosen that will not expect too much maintanance and care. The changes constituted on plants as a result of different watering periods and malch factor was taken into consideration. While the essential structrures of the plants have been evaluated; generally ground covering and maintanance period also has taken into consideration. As a result, 30 species were sawn, but only Zinnia teunifolia, Sanvitalia procumbens, Gypsophila elegans, Iberis amara, Dimorphoteca sinuata, Lavatera trimestris, Agrostemma githago and Salpiglossis sinuata was germinated. The esthetical look of the plots with flowered Zinnia teunifolia and Sanvitalia procumbens flowered were found successful. But when the whole work was evaluated together, it could be stated that the plots prepared with only the usage of annuals was not satisfying enough to apply in public open spaces.