Doğu Akdeniz bölgesi plastik domates seralarında gövde nekrozuna neden olan Erwinia chrysanthemi'nin tanısı, ırklarının belirlenmesi ve epidemiyolojisi üzerinde araştırmalar
Identification, determination of races and epidemiology of Erwinia chrysanthemi caused stem necrosis in plastic tomato greenhouses in Eastern Mediterranean region
- Tez No: 119943
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Erwinia chrysanihemi, biovar, tohum, epidemiyoloji, Tomato, Erwinia chrysanthemi, biovar, seed, epidemiology II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ PLASTİK DOMATES SERALARINDA GÖVDE NEKROZUNA NEDEN OLAN Erwinia chrysanthemi'nin. TANISI, BİOV ARLARININ BELİRLENMESİ VE EPİDEMİ YOLOJİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR RAZİ YE ÇETİNKAYA YILDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Özden ÇINAR Yıl: 2002, Sayfa 6 1 Jüri : Prof. Dr. Özden ÇINAR :Prof.Dr. Zülküf KAYA : Yard. Doç.Dr. Yeşim AYSAN Doğu Akdeniz Bölgesinden 24 adet yumuşak çürüklük Erwinia türü izole edilmiştir. Bu izolalların 17 tanesi Erwinia caratovora subsp. carat ovam ve 7 İanesi Erwinia chrysanthemi olarak tanılanmıştır. E. chrysanthemi izolatlarının biovar 6 olduğu saptanmıştır. Doğu Akdeniz Bölgesinde yaz aylarında patojenin toprakta yaşamını devam ettiremediği ancak bu dönemde bulaşık bitki artıklarında bir sonraki mevsime kadar yaşamını sürdürdüğü saptanmıştır. Turfanda domates üretim mevsimi olan kış ayları boyunca patojen topraktan ve bitki altıklarından izole edilmiştir. Ayrıca bulaşık tohumlarda etmen yaklaşık 11 ay canlılığını korumuştur. Bulaşık tohumlardan gelişen fidelerin kotiledon yapraklarında hastalık simptomlarının belirlenmesi etmenin tohumla taşınabileceğini göstermektedir. Domates tohumlarından E. chrysanthemi 'yi elimine edebilmek amacıyla çeşitli tohum uygulamalarının etkinlikleri test edilmiştir. Uygulamaların etkinliği ve çimlenme yüzdeleri dikkate alındığında E. chrysanthemi' nin neden olduğu gövde nekrozu hastalığına karşı 0.6 M HCl'ya 30 dakika ve %1'lik NaOCI'ya 30 dakika daldırma uygulamalarının başarılı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS IDENTIFICATION, DETERMINATION ofBIOVARS and EPIDEMIOLOGY of Erwinia chrysanthemi CAUSED STEM NECROSIS in PLASTIC TOMATO GREENHAUSES in EASTERN MEDITERRANEAN REGION RAZİ YE ÇETİNKAYA YILDIZ DEPARTMENT of PLANT PROTECTION INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCES UNIVERSITY of ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Özden ÇINAR Year: 2002, Page: 61 Jury :Prof. Dr. Özden ÇİNAR : Prof.Dr. ZülküfKAYA : Asisst. Prof Yeşim AYSAN Twenty four soft rot Erwinia species were isolated from Eastern Mediterranean Region. 17 of them were identified as Erwinia caralovora subsp. caralovora and 7 of them were identified as Erwinia chrysanthemi. It was determined (hat Erwinia chrysanthemi isolated were biovar 6. It was determined that the pathogen couldn't survive during summer in Eastern Mediterranean Region but it could survive in plant debris as far as next season. During winter months which is the out of tomato growing season, the agent was isolated from soil and plant debris. The pathogen was also survived on contaminated seeds for 1 1 months. Determination of disease symptoms on cotiledone leaves growed (rom contaminated seeds showed that the agent can be transported by seeds. Effects of various seed amplications were tested in order to eliminate Erwinia chrysanthemi from tomato seeds. From the point of the germination ratios and effect of applications on the stem necrosis caused by Erwinia chrysanthemi dipping in 0.6 M UC1 and 1% NaOCl for 30 seconds were effective.