Seyhan nehri ve Tuz gölü yaban hayatı koruma alanında alan kullanımlarının kuş habitatları kaybı yönünden incelenmesi
Investigating the loss of bird habitat with regards to land use in Seyhan river and Tuz lake wild life reserve
  1. Tez No: 119945
  2. Yazar: ÖZNUR KUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. K. TULUHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karataş, Tuzla, Kıyı kuşları, Charadrius alexandrinus, Shannon Weiner Çeşitlilik İndeksi, Karataş, Tuzla, Shore birds, Charadrius alexandrinus, Shannon Weiner Diversity index. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada, Seyhan Nehri ve Tuz Gölü Yaban Hayatı Koruma alanında alan kullanımlarının kuş habitatları üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışmada, kuş türleri ve bunlara ait populasyonların saptanmasına yönelik 4 çeşit habitat tipi belirlenerek toplam altı adet parsel seçilmiştir. Bu alanların herbirinde göçmen, kışlayan ve üreyen kuş türleri ve bunlara ait birey sayısı ile gözlem anındaki davranışları kaydedilmiştir. Alanda yaygın olarak görülen akça cılıbıt {Charadrius alexandrinus) türünün alandaki yuvalanma ve üreme başarısının saptanabilmesi için ayrıca 4 adet gözlem parseli seçilmiştir. Her habitatın sahip olduğu tür çeşitliliği, populasyon büyüklüğü, kuluçkaya yatan tür sayısı, tehlike altındaki türler ve Shannon Weiner (1992) çeşitlilik indeksi, habitat değerinin saptamasında kriter olarak alınarak habitatlar arası kademelendirme yapılmıştır. Sonuç olarak; araştırma alanında dört yaşam ortamından en yüksek koruma değerine sahip habitatlar sırasıyla tatlısu bataklığı ve lagün olarak saptanmıştır. Dört habitat tipinden tatlısu bataklığı diğerlerine oranla daha dar alan kaplaması ve nadir bulunması nedeniyle, barındırdığı türler açısından, korunması öncelikli habitat olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research was to investigate the impacts of land use on bird habitat fragmentation at Seyhan River and Tuz Lake Wild Life Reserve. In this research, the number of the birds and their behavior were recorded during the surveys performed at six sample plots within four habitat types to describe the bird species and estimate their population sizes. Additionally four sample plots were selected to identify the breeding and nesting success of Kentish plover {Charadrius alexandrinus). To identify the habitat quality, habitat ranking was made by considering; species diversity of each habitat types, total size of the populations, number of bird species in incubation period, number of endangered species and Shannon Weiner (1992) diversity index. It can be concluded that two habitat types including freshwater pond and lagoon out of four were identified as the largest conservation value respectively. Freshwater pond have priority in conservation due to having its limited area, rareness and supporting endangered species.