Sinop-Boyabat devlet yolu Karandu ve Üzümlü kaymaları geçişi
Karandu and Üzümlü landslide crossing of the Sinop-Boyabat state road
- Tez No: 119954
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayma, Süreksizlik, Kil, Duraylılık, . Slide, Water, Discontinuity, Clay, Stability. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SINOP-BOYABAT DEVLET YOLU KARANDU VE UZUMLU KAYMALARI GEÇİŞİ Devrim ÖZKÖK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Yıl: 2002, Sayfa: 125 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Altay ACAR Doç Dr İlyas Y1LMAZER Yrd. Doç. Dr. Tolga ÇAN Çizgisel mühendislik yapılarında karşılaşılan en büyük jeoteknik sorunlardan birisi kaymalardır. Kaymalar nedeniyle trafikte kesilmelerin yanı sıra, yolun standartları düşüp, boyu uzayabilmektedir. Kaymaları oluşturan üç ana etken Su-Süreksizlik-Kil (SSK) üçlüsüdür. Bir kayma iyi modellendiğinde kolay çözümü vardır. Karandu- Üzümlü kayması mevcut Devlet yolunda, çok sayıda çözümler uygulanmasına karşın sorun olmayı sürdürmüştür. Kayma kütlesi altında yer yer 40 m basınçlı su sisteminin varlığı ilk kez bu çalışmada ortaya konulmuştur. Pompajsız olarak basınç seviyesinin 20 m aşağıya düşürülmesiyle güvenlik katsayısı yaklaşık %50 artmıştır. Ayrıca topuğa yerleştirilen kaya dolgu üzerine oturan yolun uzun dönem duraylılığı da sağlanmıştır. Dolayısıyla SSK üçlüsünün su bileşeninin olumsuz etkisinin ortadan kaldırılmasıyla sorun çözülmüştür. Buna ek olarak yüzey akaçlama sistemleri ve jeoakaç sistemlerinin uygulanmasıyla duraylılık daha da arttırılmıştır. Bu çözüm sonucunda sürüş süresi ve yol yapım maliyeti yaklaşık %60 azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS KARANDU AND ÜZÜMLÜ LANDSLIDE CROSSING OF THE SİNOP- BOYABAT STATE ROAD Devrim ÖZKÖK DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assis.Prof.Dr.Altay ACAR Year : 2002, Pages: 62 Jury : Assis.Prof.Dr.Altay ACAR Assoc. Prof. Dr. İlyas YILMAZER Assis. Prof. Dr. Tolga ÇAN Landslide is the common problem encountered in the linear engineering structure project. Besides the close up the highways length of the roads might be increased and/or geometrical standards are reduced due to he landslides. The main reason behind the landslides the trinity water-discontinuity -clay (WDS). If landslide is modelled well one can find easy solution to alliviate. Karandu-Üzümlü landslides have remained as a real problem of the Sinop-Boyabat state road though numerous solutions have been implemented. This study has indicated that the artesion pressure in the slide mass, in places exceeds 40 m. The factor of safety has been increased 50% by lowering the artesion pressure at a value of 20 m. Morever, the long term stability has been main fained by blockig out the toes of the Karandu and Üzümlü landslides which have tendency to move each other. The problem has been solved by removing the adverse effect of the first compenent of the trinity WDS. Aditionally surface quick drainage and geodrain method have been adopted to increase the fector of safety. Consequenty the time of driving and construction cost have been reduced 60%.