Çukurova koşullarında ketencik (Camelina sativa)'te farklı azot ve fosfor gübrelemesinin tohum verimi ve yağ oranına etkileri
Effect of nitrogen and phosphate fertilizer on seed yield and oil content of false flax (Camelina sativa) in Çukurova conditions
  1. Tez No: 119955
  2. Yazar: AHMET KARAHOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Camelina sativa, Gübreleme, Verim
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kasım 2001 - Mayıs 2002 tarihleri arasında Adana, ekolojik koşullarında yürütülen bu çalışmada, alternatif bir yağ bitkisi olan ketencik {Camelina sativa)'te farklı azot ve fosfor dozlarının tohum verimi ve yağ oranına olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada aynı zamanda azot ve fosfor dozlarının bitki boyu, ilk dallanma yüksekliği, dal sayısı, harnup sayısı, harnuptaki tohum sayısı, bin dane ağırlığı gibi morfolojik özellikleri ile protein oranı üzerine olan etkileri de belirlenmiştir. 15 kg/da azot ve 10 kg/da fosfor uygulamalarına kadar tohum ve yağ verimlerinde artışlar sağlanmıştır. En yüksek yağ oranı (% 31) ile yağ verimi (72.39 kg/da) 15 kg/da azot ve 15 kg/da fosfor uygulamasından alınmıştır. Bölge için en uygun gübre miktarının 15 kg/da azot ve 5-10 kg/da fosfor olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of varying nitrogen and phosphate fertilizers on the seed yield and oil rate of Camelina sativa which is alternative oil plant in Adana ecological conditions during November 2001 and 2002. Besides effects of fertilizer doses on some morphological characters, i.e. plant height, first branch height, number of branches and of carob bean, number of seed per carob, thousand seeds weight and protein content were determined. Increase in seed and oil yield was obtained by applications of 15 kg N da