Menekşe Köyü (Karaisalı) killerinin Camiş Madencilik A.Ş. atıkları ile karıştırılarak tuğla yapılması olanaklarının araştırılması
The Investigation of bric possibility by mixing both Karaisalı-Menekşe Village clay and the tailing of Camiş Mining CO.
- Tez No: 119958
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Tuğla. Kil, Atık, Karaisalı-Menekşe Yöresi, Brick, Clay, tailing, Karaisalı-Menekşe Region
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ MENEKŞE KOYU (KARAİSALI) KİLLERİNİN CAMİŞ MADENCİLİK A.Ş. ATIKLARI İLE KARIŞTIRILARAK TUĞLA YAPILMASI OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Sabahatdin SAKATOGLU Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Mesut ANIL Yıl: 2002, Sayfa: 91 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL : Yrd.Doç. Dr. Tolga ÇAN : Yrd.Doç.Dr. Alaettin KILIÇ Bu çalışmada yöremizde kurulu bulunan tuğla fabrikalarının yoğun olarak kullandığı Karaisalı ilçesi Menekşe yöresi killerinin, yine yöremizde kurulu bulunan CAMİŞ Madencilik A.Ş. Fabrikasının atıkları ile tuğla yapılabilirliği araştırılmıştır. Yöremizde kurulu bulunan tuğla fabrikalarının üretmiş oldukları tuğlaların TSE standartlarından çok uzak olması ve yaklaşık % 25'lik üretim sonrası kayıplarla üre tim maliyetinin arttığı gözlenmiştir. Tuğlanın kırılganlığının azaltılması, üretim maliyetinin düşürülmesi ile birlikte yine yöremizde kurulu bulunan CAMİŞ Madencilik A.Ş. atıklarının tuğla yapımında kullanılarak, taşıma, depolama ve saklama maliyetlerinin düşürülmesi ile birlikte önemli bir çevresel sorunu ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılmıştır. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada kullanılan hammaddeyi temsil edecek numuneler alınmıştır. İkinci aşamada kullanılan hammaddenin kimyasal analizleri yapılmıştır. Üçüncü aşamada ise hammadde ile çeşitli oranlardaki atıklarla yapılan tuğlaların TSE 705 Standartlarına uygunluğu araştırılmıştır. Buna göre yapılan çalışmalar sonucunda CAMİŞ Madencilik A.Ş. atığının CaCÜ3 içeriğinin tuğla yapımına uygun olduğu, yöre killerinin CaCO3 içeriğinin yüksek olması nedeni ile belirli oranlarda atığın karıştırılması, CaCO3 oranını istenen parametrelere getirmekte fakat diğer parametrelerin tuğla yapımına uygun parametreler olmamasından dolayı atık maddenin tuğla yapımında kullanılmasının uygun olmadığı görülmüştür. Ancak zorunluluk olduğu taktirde yöre killeri içerisine % 5 oranında atık madde karıştırılarak tuğla üretilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE INVESTIGATION OF BRICK POSSIBILITY BY MIXING BOTH KARAİSALI -MENEKŞE VILLAGE CLAY AND THE TAILING OF CAMIŞ MINING CO. Sabahatdin SAKATOGLU DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Mesut ANIL Year: 2002, Pages: 91 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL : Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN : Yrd.Doç.Dr.Alaettin KILIÇ In this study, the feasibility of Producing brick by using both Karaisalı Menekşe Region clay preferred by brick factories located in our region and Camiş Mining Co. has been throughoutly inspected. It is easyly observed that, the arise in the production cost is on account of two main factors, i.e. approximately 25% lost in the number of the bricks after production and the quality of the bricks produced by the factories founded in our region is not suitable according to TSE standards. In addition to decrease in the cost of production, conveying and storage, some inspections have been accomplish to overcome a very crucial environmental problem. The study was achieved in three steps. First, the specimens were taken from ore material. Second, the chemical analysis of specimens has been completed. At the final step, some sample bricks were produced by mixing these specimens with various proportions of tailings one by one their suitabilities were analysed by taking into account of TSE standards. Under the influence of the results of this study, the CaC03 content of the tailing of Camiş Mining Co. has been found suitable. On the other hand, Karaisalı Menekşe Region clay is high to produce brick effectively. So as to reduce the CaC03 content of the clay to desired level, some tailings could be added. Conversely, this leads to change in other parameters important in brick production. As a result, it may be thought that in some necessary situations 5% of tailings could be mixed with clay to produce brick.