İn vitro koşullarda yetiştirilen bazı kiraz anaçlarının dış koşullara aktarılmasında mikoriza uygulamasının bitki gelişimi üzerine etkileri
The Effects of mycorrhiza on plant growth during acclimatization of some in vitro grown sweet cherry rootstocks
  1. Tez No: 119957
  2. Yazar: NİHAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ÇETİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kiraz anaçları, mikro çoğaltım, dış koşula adaptasyon, mikorizal inokülasyon, Sweet cherry (P.avium L.) rootstocks, micropropagated, acclimatization, mycorrhizal inoculation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmada mikro çoğaltılmış önemli bazı kiraz anaçlarının dış koşullara aktarılmasında mikoriza türleri olan Glomus mosseae ve G. fasciculatum 'un bitki gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, iki farklı büyütme ortamı; Torf:Perlit (1:1) ve Ürgüp Taşı:Toprak:Kompost (6:3:1) kullanılmıştır. Sera içerisinde, saksılara dikim öncesinde hem Glomus mosseae hem de G. fasciculatum steril edilmiş harç karışımları içerisine inoküle edilmişlerdir. Mikoriza uygulaması ve harç ortamlarının anaçlar üzerine etkilerini belirlemeye yönelik olan bu çalışmada sera koşullarında bitki gelişimine etkilerini belirlemek amacıyla bitki canlılık oranı, sürgün uzunluğu, yaprak sayısı, sürgün yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı analizleri yapılmıştır. P, Zn, Cu, Mn, Fe gibi besin elementlerinin de yapraklardaki konsantrasyonları belirlenmiştir. % kök infeksiyonu ile toplam kök uzunluğu incelenmiştir. Yapılan ölçümlerde besin elementleri önemli bulunmuş, özellikle P içeriği açısından önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlara göre, mikoriza inokülasyonunun in vitro köklenme aşamasında uygulanması, bitkiciklerin dış koşullara adaptasyonunda daha etkili olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of Glomus mosseae and G. fasciculatum on plant growth during acclimatization of micropropagated sweet cherry rootstocks. Two different growth media was used: peat: perUt (1:1 V) and Andezite: Soil: Compost (6:3:1 V). Sterilized growth media were mixed with both Glomus mosseae and G. fasciculatum before planting to the pots in the green house. In order to determine the effects of mycorrhizal inoculation and growth media on plant growth, shoot length, number of leaves, fresh and dry weight of roots and shoots were analyzed.. The leaf content of P, Zn, Cu, Mn and Fe, were significantly increased by mycorrhizal inoculation. The total root and percentage of infected roots was investigated at the end of the acclimatization. As a result, survival rate of rootstock plantlets was not affected by mycorrhizal inoculation. The effects of inoculation was found significant on nutrient uptake and tissue P content. The results showed that mycorrhizal inoculation may be used at the m vitro rooting stage for better acclimatization.