Boğazpınar-Sandal (İçel) dolayının stratigrafisi
Stratigraphy of the Boğazpınar-Sandal (İçel) area
- Tez No: 119959
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stratigrafi, Tersiyer, Boğazpınar, Ecemiş, Gülek, Stratigraphy, Tertiary, Bogazpinar, Ecemiş, Gülek. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BOĞAZPINAR-SANDAL (İÇEL) DOLAYININ STRATİGRAFİSİ EBRU AYDOGDU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof Dr. Cengiz YETİŞ Yıl : 2002 Sayfa : 61 Jüri: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. Niyazi AVŞAR Prof. Dr. Selim İNAN Bu çalışmada İçel ili, Tarsus ilçesi kuzeyinde ve Kozan N33 d2 ve el paftaları içerisinde yer alan Boğazpınar ve Sandal köyleri arasındaki yaklaşık 100 km'lik bir alanda yüzeyleyen kayaçların detay stratigrafik özellikleri incelenerek, belirtilen alanın 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda çalışma alanında başlıca 5 adet kaya stratigrafi birimi ayırtlanarak haritalanmıştır. Bu birimler sırasıyla, bölgede temeli oluşturan sığ denizel ve platform tipi karbonatlardan oluşan, Üst Triyas-Kretase yaşlı Demirkazık, karasal nitelikli, Oligosen-Alt Miyosen yaşlı Gildirli, resif gerisi fasiyesindeki Alt- Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya formasyonları ve resifal nitelikli Burdigaliyen- Langiyen yaşlı Karaisalı kireçtaşıdır. İnceleme alanındaki en genç çökelimi ise Kuvaterner yaşlı alüvyonlar temsil etmektedir. Gildirli, Kaplankaya ve Karaisalı formasyonlarıdan oluşan Tersiyer istifinin, inceleme alanında temeli oluşturan Üst Triyas-Kretase yaşlı Demirkazık formasyonu üzerine açısal uyumsuzlukla geldiği ve inceleme alanındaki en genç çökelimi temsil eden Kuvaterner yaşlı alüvyonların ise, üzerine geldikleri tüm birimleri açısal uyumsuzlukla örttüğü belirlenmiştir. Kaplankaya formasyonu Gildirli formasyonu üzerine uyumlu olarak gelmekte, Karaisalı formasyonuyla ise yanal ve düşey yönde geçiş göstermektedir. Çalışma alanının tektonik konumu kapsamında, bölgede yer alan çok sayıda ana fay haritalanmış olup, bu faylardan bazıları, bölge kuzeyinde oldukça net bir şekilde izlenebilen Ecemiş ve Cevizlik Fayları'nın devamı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STRATIGRAPHY OF THE BO?AZPINAR- SANDAL (İÇEL) AREA EBRUAYDOGDU DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDXD SCONCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Year: 2002 Pages: 61 Jury: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Prof. Dr. Niyazi AVŞ AR Prof. Dr. Selim İNAN In this study, 1/25.000 scale geological mapping were done around the Bogazpinar and Sandal to the north of the Tarsus (İçel) which covers an area of approximately 100 square km within the Kozan N33 d2 - cl topographical sheets. Five stratigraphical units have been distinguished and mapped in this investigation. These units from bottom to the top are UpperTriassic-Cretaceous Demirkazık formation, which form the base of all units and mainly comprises shallow marine and platform type carbonates, Oligocene-Lower Miocene Gildirli formation which represents terrerstrial origin, Lower-Middle Miocene Kaplankaya formation which is characterized by back reef sediments and finally Burdigalian- Langhian age Karaisalı formation characterized by reef limestone. The youngest sediments of the study area are Quaternary aged alluviums. Tertiary sequences including Gildirli, Kaplankaya formations, and Karaisalı limestone covers the Upper Cretaceous rock units with angular unconformity and the youngest deposits of the area, Quaternary alluviums covers all units with angular unconformity. While the Kaplankaya formation has transitional contact relation with Karaisalı formation, it conformably rest on the Gildirli formation. Many feults, which may well be the extension of Cevizlik and Ecemiş faults that can deariyfee observed to the north of investigated area, were mapped within the tectonic framework of the area.