The Effect of composition and physical condition of steel on the structure and the thickness of galvanized coating
Çeliğin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin galvaniz kaplama kalınlığı ve yapısına etkisi
  1. Tez No: 119960
  2. Yazar: CELAL KAMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon Önleme, Elektro Galvaniz, Hidrojen Kırılganlığı Kaplama Zamanı, Akım Yoğunluğu II, Corrosion Prevention, Electrogalvanizing, Hydrogen Embrittlement, Plating Time, Current Density
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ THE EFFECT OF COMPOSITION AND PHYSICAL CONDITION OF STEEL ON THE STRUCTURE AND THE THICKNESS OF GALVANIZED COATING CELAL KAMIŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman: Doç. Dr. Melih B AYRAMOĞLU Yıl: 2002, Sayfa: 76 Jüri: Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Prof. Dr. Birgül YAZICI Doç. Dr. Necdet GEREN Bu çalışmada düşük alaşımlı karbon çeliği ve yüksek silikon alaşımlı çelik malzeme elektrogalvaniz yöntemi ile çinko kaplanmış ve kaplama parametreleri olan kaplama zamanı, banyo sıcaklığı ve akım yoğunluğu gibi parametrelerin kaplama kalınlığına olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca kaplama işleminin malzemenin mekanik özelliklerini nasıl etkilediği ve kaplama süresince malzemenin hidrojen emmesinden kaynaklanan hidrojen kırılganlığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF COMPOSITION AND PHYSICAL CONDITION OF STEEL ON THE STRUCTURE AND THE THICKNESS OF GALVANIZED COATING CELAL KAMIŞ DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMOGLU Year: 2002, Pages: 76 Jury: Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMOGLU Prof. Dr. Birgül YAZICI Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN In this study, experimental results are obtained from the electrogalvanizing of Low Alloy Carbon Steel and High Silicon Alloy Steel materials. The effect of the operating parameters such as plating time, bath temperature and current density, on the coating thickness was investigated. The effect of electrogalvanizing on the mechanical properties of the material due to hydrogen penetration, called hydrogen embrittlement has also been investigated.