Aydıncık Babadillimanı'nda iki serranus türünün (Serranus hepatus, Serranus cabrilla) popülasyon dinamiği parametrelerinin tahmini
Estimations of parameters the population dynamics of species two serranus (Serranus hepatus, Serranus cabrilla) from the Babadillimanı in Aydıncık
  1. Tez No: 119968
  2. Yazar: LEVENT SANGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Beneklihani, Asılhani, Üreme, ve von Bertalanffy Büyüme Sabitleri, Boy- Ağırlık Regresyon Denklemi, Brawn Comber, Comber, Reproduction, and von Bertalanffy Growth Constants, Lenght- Weight Regression Equation n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ AYDINCIK B ABADİLLİMANI'NDA İKİ SERRANUS TÜRÜNÜN (Serranus hepatus, Serrcmus cabrilla) POPULAS YON DİNAMİĞİ PARAMETRELERİNİN TAHMİNİ LEVENT SANGÜN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mustafa AKAR Yıl:2002, Sayfa: 91 Jüri: Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. Ercan SARIHAN Doç. Dr. Tamer KAYAALP Bu çalışmada, beneklihani ve asılhanilerin üreme dönemleri, von Bertalanffy Büyüme Sabitleri ve büyümesinin en fazla olduğu yaş grupları belirlendi. Üreme dönemleri, beneklihani için Mayıs ile Eylül, asılhani için ise Mayıs ile Ekim ayları arasında olmuştur. Tahmin edilen von Bertalanffy Büyüme Sabitleri beneklihani için sırası ile Loo=33.398cm, KKXOSOlyil“1, to=-1.231yıl ve W”=652.589gr; asılhani için ise L“=73. 3653cm, K=0.0273yır!, to=-2.2288 yıl ve W”=2516.59gr olarak bulunmuştur. Ayrıca standart ve çatal boy için de von Bertalanffy Büyüme Sabitleri hesaplandı. Boy ve ağırlık büyümesinin en fazla olduğu yaş grupları, beneklihani için sırası ile I-II ve TV-V, asılhani için ise I-II ve V-VI arası olduğu saptanmıştır. Her iki tür için boy-ağırlık regresyon denklemleri tahmin edildi, total boy için bulunan regresyondenklem ve r değeri beneklihanide sırasıyla W=0.0145*L3057 ve 0.986 asılhanide ise W=0.023 1 *L2923 ve 0.958 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ESTIMATIONS OF PARAMETERS THE POPULATION DYNAMICS OF SPECIES TWO SERRANUS {Serrcmus hepatus, Serramis cabrilla) FROM THE BABADILLIMANI IN AYDINCIK LEVENT SANGÜN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mustafa AKAR Year: 2002, Pages: 91 Jury: Prof. Dr. Mustafa AKAR Prof. Dr. Ercan SARIHAN Assoc. Prof. Dr. Tamer KAYAALP In this study, reproduction periods, von Bertalanffy Growth Constants and the periods of highest growth were determined for Brown Comber and Comber. Reproduction periods were between May and September for Brown Comber and May and October for Comber, von Bertalanffy Growth Constants were estimatied Lco=33.398cm, K=0.0501year_1, t0=-1.231year, Woo=652.589gr and L«,=73.3653cm, TL=OÜ2TSyç®['\ to=-2.2288year, W.=2516.59gr for Brown Comber and Comber respectively. Moreover, von Bertalanffy Growth Constants were estimatied for standart and fork lenght. It was estimated that the highest growth in lenght and weight occurred between the age groups of I-II and IV-V for brown Comber and between the age groups of I-II and V-VI for Comber. Also lenght-weight regression equations and r values were calculated for total lengths as W=0.0145*L3057 and 0.986 in Brown Comber and W=0.023 1 *L2 923 and 0.958 in Comber.