Aydıncık (Mersin) dolayı mesezoyik dolomitlerinin petrografik özellikleri ve dolomili agregada alkali agrega etkileşiminin ince kesitte incelenmesi
Petrographic characteristics of the mesozoic dolomites around Aydıncık (Mersin) and alkali aggregate reaction within dolomitic aggregates in thin section
- Tez No: 93460
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolomite, Alkali Aggregate II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Öı MASTER TEZİ AYDINCIK (MERSİN) DOLAYI MESOZOYDX DOLOMİTLERİNİN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE DOLOMİLİ AGREGADA ALKALİ AGREGA ETKİLEŞİMİNİN İNCE KESİTTE İNCELENMESİ AYNUR ÖZEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Yıl: 1999 Sayfa:46 Jüri :Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Doç. Dr. Hasan ÇETİN Doç. Dr. Mustafa LAMAN Çalışmanın amacı, Aydıncık (Mersin) dolayında bulunan dolomitlere ait, kayaç ince kesitleri ile beton silindirlerin değişik sürelerde alkali solüsyonda (I N KOH) bekletilerek polarizan/binoküler mikroskop altında alkali agrega reaktivitesini belirlemektir. Bu amaca erişmek için; Aydıncık (Mersin) dolayında yüzeyleyen Mesozoyik yaşlı Demirkazık formasyonu Örendüzü üyesine ait dolomit yapılışlı örnekler ve dolomit kumu ile katkılı portland çimento (KPÇ-325) kullanılarak, beton silindirler ile kayaç ince kesit ve cipsleri hazırlanmış ve bunlar alkali I N KOH solüsyonunda öngörülen sürelerde bekletilmiştir. Polarizan/binoküler mikroskopla yapılan gözlemler sonucunda, KOH solüsyonu ile etkileşime giren örnekler üzerinde genleşme, zonlanma, kırılma ve çatlamalar gözlenmiştir. Anahtar KelimeIer:Dolomit, Alkali Agrega, I
Özet (Çeviri)
Abstract MSc THESIS PETROGRAPHIC CHARACTERITICS OF THE MESOZOIC DOLOMITES AROUND AYDINCIK (MERSİN) AND ALKALI AGGREGATE REACTION WITHIN DOLOMITTC AGGREGATES IN THIN SECTION AYNUR OZEL DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cengiz YETİŞ Year: 1999 Pages:46 Jury : Prof.Dr.Cengiz YETİŞ :Assoc.Prof.Dr.Hasan ÇETİN :Assoc. ProtDr.Mustafa LAMAN The purporse of the study is to determine alkali aggregate reactivity of the dolomite thin sections and concrete cylinders by immersing the samples in the I N KOH alkali solution in different periods. To be able to obtain this result Aydıncık (Mersin) wear dolomites of the Mesozoic aged Demirkazık formation, Örendüzü member are used. Dolomitic thin sections and chips, and concrete cylinders which prepared by using dolomite crystals and portland cement KPÇ-325 were kept in the alkali solution (I N KOH) for recommended periods (1, 7, 14, 21, 28, 52, 90, 180, 360 days). As a result of the studies performed with the polarizing/binoculer misroscope, there has been fractions, cracks, expansions and zones observed on the samples.