Birecik Baraj Gölü alanı bitkileri, tehlike sınırları ve korunması
The Plants of the Birecik Dam's Lake area their endangered classification and protection
  1. Tez No: 119969
  2. Yazar: MUSTAFA ASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECATTİN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, GAP Region, The Birecik Dam, threatened plants, folk medicine II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
öz DOKTORA TEZİ BİRECİK BARAJ GÖLÜ ALANI BİTKİLERİ, TEHLİKE SINIFLARI VE KORUNMASI MUSTAFA ASLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMEN Yıl : 2002, Sayfa ; 182 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Necattin TÜRKMEN Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Prof. Dr. Hasan ÖZÇELİK Doç. Dr. K.Tuluhan YILMAZ Yrd. Doç, Dr. Halil ÇAKAN Bu araştırma; 1997-2001 yıllan arasında C 7 ve C 8 karesinde yer alan Birecik Barajı ve çevresindeki bitkilerin; floristik özelliklerini, tehlike sınıflarını ve tıbbi bitkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Alandan yaklaşık olarak 1200 bitki örneğinin değerlendirmesi ile 71 familyadan 309 cins ve 621 tür ve türaltı seviyesinde takson saptanmıştır. Bu taksonlardan 107 'si C6 ve C7 karesi için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Tesbit edilen bitkilerin 16'sı (% 2.57) ülkemiz için endemiktir. Physalis ixocarpa Brot. ex Hornem. (Solanaceae) Türkiye florası için yeni bir kayıttır. Toplam 621 taksonun l'i Ptmdophyta, 620'si Spermatophyta divizyonlanna aittir. Gymnospermm alt divizyosu I taksonk, Angiospermae alt 4ivizyosu 619 taksonla temsil edilmiştir. Angiosperm'lerden 71 'i Monocotyledoneae, 548'i Dicotyledoneae sınıfına aittir. İhtiva ettikleri takson sayısına göre, çalışma alanındaki büyük familyalar; Fabaceae (113), Asteraceae (78), Poaceae (48), Brassicaceae (39), Lamiacae (33), Apiaceae (30), Çaryophyllaceae (22), Scrophukmaceae (18), Papaveraceae (14), Rosaceae (14) Ranunculaceae (13), Bomginaceae (13), Euphorbiaceae (12), Solanaceae {11) ve Liliaceae (10)'dır. Araştırma alanında fîtocoğrafik elementlerin dağılımı şöyledir; İran-Turan 138 (% 22.2), Akdeniz 114 (% 18.25), Avrupa-Sibirya 20(% 3.21), Kozmopolit 12 (% 1.93), Saharo- Indıan 1 (% 0,16) ve 336 (% 54.1) taksonun fitoçoğrafik bölgesi bilinmemektedir. IUCN Red Data Booka' göre 33 takson tehlike kategorilerine girmektedir. Bu bitkilerden 16'sı endemik, 17'si de endemik olmayan taksonlardır. Bu araştıma da 41 takson tıbbi bitki olarak tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : Flora, GAP Bölgesi, Birecik Barajı, tehlike altındaki bitkiler, halk ilaçlan.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS THE PLANTS OF THE BİRECİK DAM'S LAKE AREA THEIR ENDANGERED CLASSIFICATION AND PROTECTION MUSTAFA ASLAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Assist. Pro£ Dr. Necattin TÜRKMEN Year: 2002, Pages: 182 Jury: Assist. Prof. Dr. Necattin TÜRKMEN Prof. Dr. Atabay DÜZENLİ Prof Dr. Hasan ÖZÇELİK Assoc. Prof. Dr. K Tuluhan YILMAZ Assist. Prof, Dr, Halil ÇAKAN This research was carried out to determine the plants; floristic properties, classification of under endangered and medicinal plants of the Birecik Dam and environs which is studied in squares C6 and C7 in 1997-2001. Approximately 1200 plant specimen were collected from the area. At the end of the study, 621 taxa {at specific and infraspecific ranks) belonging to 71 families and 309 genera were identified. One hundered and seven taxa were defined as new records for the C6 and C7 squares. The number of endemic taxa to Turkey is 16 (2.57 %). Physalis txocarpa Brot. ex Hornem. (Solanaceae) is a new record for the flora of Turkey. From the total 621 taxa, only one taxon belong to divisio Pteridophyta, 620 taxa to divisio Spermatophyta. Subdivisio Gymnospermae have 1 taxon and subdivisio Angiospermae have 619 taxa. 71 taxa belong to classis Monocotyledones and 548 classis Dicotyledones. The largest families according to the taxon number in the research area are follows: Fabaceae (113), Asteraceae (78), Poaceae (48), Brassicaceae (39), Lamiaceae (33), Apiaceae (30), Caryophyllaceae (23), ScrophulaHacem (18), Papaveraçeae (14), Rmunculaceae (13), Bomginaceae {13), Solanaceae (\ 1), Rosaceae (14), Eupliorbiaceae (12) md Liliaceae (10). The phytogeographic elements are represented in the study area as follows; Irano- Turanian 138 (22.2%), Mediterranean 114 (18.2 %), Euro-Siberian 20 (3.0 %), Cosmopolitan 12 (1.93 %) and Saharo-Indian 1 (0.16 %). The phytogeographic region of taxa 336 (54.1 %) are unknown, Accor4ing to IUCN Red Data Book Categories, 33 plant taxa are under threat, and of these taxa 16 are endemic and 17 are nonendemic plants. In this research, 41 folk medicinal plant from area have been reported.