PÇ-GYFC-pomza üçlü karışımlarının özellikleri
The Properties of PC-GBFS-pumice triple blends
- Tez No: 119970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÇAĞATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: ÜçIü karışım, çimento, beton, hidratasyon Isısı, dayanım, Triplet mixture, cement, concrete, heat of hydration, strength. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
öz DOKTORA TEZİ PÇ-GYFC-POMZA ÜÇLÜ KARIŞIMLARININ ÖZELLİKLERİ HANDI BİNİCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd. Doç. Dr. İsmail H. ÇAĞATAY Yıl :2002 Sayfa:289 Jüri :Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR :Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI.Prof. Dr. Mustafa TOKYA Y Doç. Dr. Hasan KAPLAN Büyük hacimli betonlar döküldüğünde, örneğin ağırlık barajları gibi, çimentonun hidratasyonunun neden olduğu ısı yükselmesinden dolayı termal çatlak tehlikesi oluşur. Böyle çatlakların gelişmesi bir kaç hafta alabilir. Bu önemli yüksek ısıyı düşürmenin bir yolu, istenen beton dayanımım elde etmek için betonda istenmeyen termal çatlakların etkili kontrolünü sağlayan üçlü karışımlar kullanmasıdır. Bu çalışmada, üçlü karışımların çimento ve harem değişik özelliklerine etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Üçlü karışım, tek tip klinker ve iki tip puzolan (pomza ve cüruf), iki farklı öğütme (birlikte ve ayrı ayrı öğütme), iki farklı incelik (2800 ±30 cm2/g ve 4800 ±30 cm2/g) ve klinker ağırlığının % 10, 20 ve 30 oranlarında üç farklı katkı kullanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca, puzolan katılmaksızın iki farklı incelikte (2800 ±30 cm2/g ve 4800 ±30 cm2/g) tanık çimento üretilmiştir. İncelik-bidratasyon ısısı, incelik-dayanım, dayanım-değişik öğütme sistemleri ve diğer parametreler karşılaştırılmıştır. Hidratasyon ürünleri X-ışınlan difraksiyonu (kırınımı) Tarayıcı Elektron Mikroskopi ve ince kesit analiz yöntemleri ile incelenmiş ve üçlü karışımların korozyona ve değişik sülfatlara karşı dayanıklılıkları araştırılmıştır. İncelik ve öğütme yöntemleri sabit tutulduğunda, katkı oram arttıkça hidratasyon ısısı düşmektedir, öğütme şekli ve katkı oranlan sabit tutulduğunda, incelik arttıkça hidratasyon ısısı da artmaktadır. İncelik ve katkı oram sabit tutulduğunda, birlikte öğütülen üçlü karışımların hidratasyon ışılan ayrı ayn öğütülen karışımların hidratasyon ısılarından daha büyüktür. Ancak uzun bir süre sonunda hidratasyon ışılan yakın değerler almaktadır. Dayanımların artış veya azalması hidratasyon ısısı değerlerinin artış veya azalması ile ilişkilidir. %30 katkılı üçlü karışımlar hem korozyona hem de değişik sülfat etkilerine karşı daha dayanıklıdırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Phd THESIS THE PROPERTIES OF PC-GBFS-PUMCE TRIPLE BLENDS HANIFI BINICI UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA ADVISER :YnL Doç. Dr. İsmail H. ÇA?ATAY Year :2002 Sayfa:289 Juri :Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR :Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Jrof. Dr. Mustafa TOKYAY :Doç. Dr. Hasan KAPLAN When large volumes of plain concrete are placed, for instance in gravity dams, there is danger of thermal cracking because of the temperature increase caused by the heat of hydration of cement Such cracking may take several weeks to develop. One of the ways of reducing the rate of temperature rise significantly is to use triplet mixtures, which controls thermal cracking without compromising the ultimate desired strength. In this study effect of triple blend on various properties of cement paste and mortar has been experimentally investigated. The triple blends were prepared by using one type of clinker and two types of pozzolans (pumice and slag), two types of grinding (intergrinding and separate grinding), two fineness values (2800 ±30 cm2/ and 4800 ±30 cm2/g) and three different ratios of additives, such as 10, 20 and 30 % by weight of clinker. Besides these, control cement, without using pozzolans, were prepared at two fineness values, (2800 ±30cm2/ and 4800 ±30cm2/g). Fineness-heat of hydration, fineness-strength, strength-different grinding method and other parameters were compared. The hydration products were indentified by X-ray Difraction (XRD), Scanning Electronmicroscopy and thin section (polarizing microscope) analysis. The resistance of triple blends against corrosion and different sulphates have been investigated. For the same fineness and grinding method increasing the additive amount results in decreased heat of hydration. Heat of hydration increases with increasing fineness when the grinding system and additive ratios are kept constant. The heat of hydration of interground blends are higher than the heafrof hydration of separately ground ones when the fineness and ratio of the additives kept constant. However, at later ages, the heat of hydration values become closer. The changes in the strength values are related with changes in the heat of hydration values. The triple blends with 30 % additive have been more resistant to both sulphate and corrosion.