Seralarda perdeleme sistemleri için farklı perde malzemelerinin uygunluğunun belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on determination of convenience of different screen materials for screen systems in greenhouses
  1. Tez No: 119971
  2. Yazar: CENGİZ KARACA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BAŞÇETİNÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, ısı perdesi, ışık geçirgenliği, Greenhouse, thermal screen, light transmisivity II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SERALARDA PERDELEME SİSTEMLERİ İÇİN FARKLI PERDE MALZEMELERİNİN UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CENGİZ KARACA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Yıl: 2002, Sayfa: 51 Jüri: Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Prof. Dr. Kazım ABAK Yrd. Doç. Dr. H. Hüseyin ÖZTÜRK Bu çalışmada; seralarda kullanılan perdeleme sisteminin iç ortamda oluşturacağı gölgeleme etkisi ve perde materyalinin özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan materyallerin ışık geçirgenlikleri; örtü malzemesinin % 85, yerli üretim PE ısı perdesinin % 0 ve alüminyum film şeritli dokuma ısı perdesinin ise % 38 olarak bulunmuştur. Perdeleme sisteminin serada ışık geçirgenliğinde yaklaşık % 12-28' lik bir azalmaya neden olduğu ve perdeleri açıp kapatırken birbirine uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON DETERMINATION OF CONVENIENCE OF DIFFERENT SCREEN MATERIALS FOR SCREEN SYSTEMS IN GREENHOUSES CENGİZ KARACA DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Year: 2002. Pages: 51 Jury: Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Prof. Dr. Kazım ABAK Assist. Prof. Dr. H.Hüseyin ÖZTÜRK In this study; determining of shading effect of screen system indoors and properties of screen material were aimed in greenhouses. Light transmisivity of materials used in research was obtained for covering material, local-made PE thermal screen and aluminum filmstrip woven thermal screen as 85 %, 0 % and 38 % respectively. It was observed that screen system was cause of decrease light transmisivity approximately 12-28 % in greenhouse and working harmonically with screen material.