Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum'un aspergillus flavus gelişimi ve aflatoksin B1 ve aflatoksin M1 üzerine etkisinin in vitro şartlarda araştırılması
A Research on the effects of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum on the growth of aspergillus flavus and on aflatoxin B1 and aflatoxin M1 in in vitro conditions
  1. Tez No: 119972
  2. Yazar: BÜLENT KABAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. IŞIL VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Probiotic Lactic Acid Bacteria, Aflatoxin, Detoxification VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum' un Aspergillus flavus GELİŞİMİ ve AFLATOKSİN B, ve AFLATOKSİN Mı ÜZERİNE ETKİSİNİN IN VITRO ŞARTLARDA ARAŞTIRILMASI Bülent KABAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Yıl: 2002, Sayfa:88 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Yrd. Doç. Dr. Zerrin ERGİNKAYA Bu çalışmada öncelikli olarak probiyotik laktik asit bakterilerinden Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum'un aflatoksin B» ve aflatoksin Mı'i bağlama ve detoksifiye etme yeteneği araştırılmıştır. İkinci aşamada ise probiyotik laktik asit bakterilerinin normal metabolik fâaliyetleri sırasında ürettiği metabolitlerin aflatoksin B] oluşumu üzerine etkisinin olup olmadığı In Vitro ve yağsız sütte araştırılmıştır. Elde edilen bulgular aşağıdaki şekilde özetlenebilir -Lactobacillus acidophilus suşlarının In Vitro koşullarda aflaoksin Bı'i bağlama yetenekleri %32.2-37.0 arasında bulunmuştur. Bifidobacterium bifidum suşlarının in Vitro koşullarda aflatoksin Bı'i bağlama yetenekleri %3 1.0-46.5 arasında bulunmuştur. -Lactobacillus acidophilus suşlarının gıda modelinde aflatoksin Bı'i bağlama yetenekleri % 29.5-34.5 arasında bulunmuştur. Bifidobacterium bifidum suşlarının gıda modelinde aflatoksin Bı'i bağlama yetenekleri %30.0-38.5 arasında bulunmuştur. -Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum'un In Vitro koşullarda aflatoksin Mı'e bağlanma yetenekleri %30.5-32.5 arasında olduğu bulunmuştur. -Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum'un gıda modelinde aflatoksin Mı'e bağlanma yetenekleri %28.8-29.3 arasında bulunmuştur. -Test edilen bakteriler arasında aflatoksin Bı ve aflatoksin Mı'e en yüksek bağlanma aktivitesini Bifidobacterium bifidum Bb 13 göstermiştir. -Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum suşlarının aflatoksin Bı ve aflatoksin Mı'e farklı bağlanma yeteneği gösterdiği belirlenmiştir. -Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum'un, Aspergillus fiavus'un aflatoksin Bı oluşumunu teşvik ettiği belirlenmiştir. Anahtar KelimelerProbiyotik Laktik Asit Bakterileri, Aflatoksin, Detoksifikasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS A RESEARCH on the EFFECTS of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum on the GROWTH of Aspergillus flavus and on AFLATOXIN B, and AFLATOXIN Mi in IN VITRO CONDITIONS Bülent KABAK DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Year: 2002, Pages:88 Jury: Yrd. Doç. Dr. Işıl VAR Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Yrd. Doç. Dr. Zerrin ERGİNKAYA In this project firstly detoxification ability and binding capacities of aflatoxin Bi and aflatoxin Mi by probiotic lactic acid bacteria such as, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum, were assessed. Secondly, the metabolites which were produced by probiotic lactic acid bacteria during normal metabolic activities and their effects on aflatoxin Bi in In Vitro and food model system (milk) were investigated. The results obtained can be summarized as follows: -The binding ability of aflatoxin Bi was found to range between 32.2 % to 37.0% and 31.0 % to 46.5 % for Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum strains, respectively in In Vitro conditions. -The binding ability of aflatoxin Bi was found to range between 29.5 % to 34.5% and 30.0 % to 38.5 % for Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum strains, respectively in food model (milk) conditions. -Abilities of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum to bind aflatoxin Mi were found to range between 30.5% to 32.5% In Vitro. -Abilities of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum to bind aflatoxin Mi were found to range between 28.8% to 29.3 % in a food model system. -Among the organisms studied, Bifidobacterium bifidum Bb 13 demonstrated significantly higher aflatoxin Bi and aflatoxin Mi binding ability than the other strains. -The different binding affinities of various strains of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum to aflatoksin Bi and aflatoxin Mi were also determined. -It has been found that Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum have stimulated aflatoxin Bi production of Aspergillus flavus