Endüstriyel atıksulardan ağır metallerin köpük flotoekstraksiyon yöntemi ile uzaklaştırılması
Removal of heavy metal ions in industrial wastewater by froth flotoextraction method
- Tez No: 119982
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: köpük flotoekstraksiyon, metal iyonlan, ekstraktant, pH ve flotasyon süresi, froth flotoextraction, removal of metal ions, extraction, pH and flotation time II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ENDÜSTRİYEL ATJKSULARDAN AĞIR METALLERİN KOPUK FLOTOEKSTRAKSİYON METODU İLE UZAKLAŞTIRILMASI Ümmügülsüm SAĞOL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr.Belgin BAYAT Yıl:2002 Sayfa:50 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Belgin BAYAT Prof.Dr.Ahmet YÜCEER Doç.Dr. Oktay BAYAT Bu çalışmada köpük flotoekstraksiyon yöntemi ile ağır metallerin (Cd+2, Cr*6, Cu+2, Zn+2 ve Ni+2) uzaklaştırılması pH, flotasyon süresi, karıştırma hızı ve ağır metal/kollektör (ekstraktant) oranı göz önüne alınarak incelenmiştir. Maksimum giderime karşılık gelen optimum pH aralıkları Cu+2 için pH=5-6, Cr+6 için pH=6-7, Cd+2 ve Ni+2 için pH=7-8 ve Zn+2 için pH=8-9 olarak bulunmuştur. Bütün elementlerin maksimum giderimi için köpük oluşumunu sağlayan gerekli flotasyon süresinin 1-1.5 dk olduğu gözlemlenmiştir. Atıksudaki ağır metallerin (Cd+2, Cr+6, Cu+2, Zn+2 ve Ni+2) köpük flotoekstraksiyon yöntemi ile gideriminde hem karıştırma hızının hem de ağır metal/kollektör oranının köpük oluşumu yönünden etkili olduğu ve tüm metaller için optimum karıştırma hızının 1500 dev/dk ve ağır metal/kollektör (ekstraktant) oranının 1/1 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS REMOVAL OF HEAVY METAL IONS IN INDUSTRIAL WASTEWATER BY THE FROTH FLOTOEXTRACTION METHOD Ümmügülsüm SAGOL DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist.Prof.Dr.Belgin BAYAT Year:2002 Pages: 50 Jury:Assist.Prof.Dr.Belgin BAYAT Prof.Dr.Ahmet YÜCEER Assoc.Prof.Dr. Oktay BAYAT In this study, the ions of heavy metal (Cd+2, Cr*5, Cu+2, Zn+2 and Ni+2) were removed by the froth flotoextraction method. The effect pH, flotation time, flotation velocity and ratio of heavy metal/extractant concentrations at room tempeture were studied. The maximum metal removal was found to be dependusion solution pH (5-6 for CU+2, 6-7 for Cr*6, 7-8 for Cd+* and 7-8 for M+2 and 8-9 for Zn¥*). The flotation time necessary to formate bubbles was found to be 1-1.5 minutes for all metal ions. Both of the flotation velocity and ratio of heavy metal/extractant concentrations seemed to be significant factors in influencing metal ions removal from water due to effect bubble formation. The flotation velocity and ratio of heavy metal/extractant concentrations were found to be 1500 rpm and 1/1, respectively for all metal ions.