GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) bölgesinde ikinci ürün mısır bitkisinin damla yöntemiyle sulanması
Irrigation of second crop maize with drip irrigation in GAP region
  1. Tez No: 119983
  2. Yazar: BURÇİN GENÇEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATTİLA YAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Damla sulama, ikinci ürün mısır, kısıntılı sulama, fertigasyon, GAP, Drip irrigation, second crop maize, deficit irrigation, fertigation, GAP (Southeastern Anatolia Project) n «.«^^"SO
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz YÜKSEK LİSANS GAP (GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ) BÖLGESİNDE İKİNCİ ÜRÜN MISIR BİTKİSİNİN DAMLA YÖNTEMİYLE SULANMASI BURÇİN GENCEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR ve SULAMA ANABİLİM DALI Danışman:Prof. Dr. Attila YAZAR Yıl:2002, Sayfa:61 Jüri : Prof. Dr. Attila YAZAR : Prof. Dr. Ahmet C. ÜLGER : Doç. Dr. Bülent ÖZEKİCİ Bu çalışma, Harran ovası koşullarında, damla sulama yöntemiyle sulanan ikinci ürün mısır bitkisinin su - verim ilişkilerini, su kısıntısının verime ve verim unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, 2000 yılında, Şanlıurfa ili Koruklu beldesinde TÜBİTAK Araştırma İstasyonunda yürütülmüş ve Pioneer-3394 hibrit mısır çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada iki farklı sulama aralığı (3 gün ve 6 gün) ve üç farklı sulama düzeyi (I- 100, 1-67, 1-33) ele alınmıştır. Sulama düzeyleri sulama aralıklarında yığışımlı Class A Pan buharlaşma değerinin %100'ü (1-100), %67'si (1-67) ve %33'ü (1-33) alınarak oluşturulmuştur. Araştırmada 1-33 konusuna 314 mm, 1-67 konusuna 450 mm ve 1-100 konusuna da 581 mm su uygulanmıştır. Anılan konulara ilişkin su tüketimleri sulama aralığının 3 gün olduğu konularda 353 mm ile 562 mm arasında, sulama aralığının 6 gün olduğu konularda ise 358 mm ile 565 mm arasında değişmiştir. Dane verimleri 725.3 kg/da ile 1192.0 kg/da arasında değişmiştir. En düşük verim, sulama aralığının 6 gün ve 1-33 sulama düzeyinde (725.3 kg/da), en yüksek verim ise yine aynı sulama aralığında 1-100 sulama düzeyinden (1 192 kg/da) elde edilmiştir. Dane verimi (Y) ile sulama suyu (I) arasında Y=1.51 1 + 281.3 (^=0.915) şeklinde doğrusal ilişki bulunmuştur. Dane verimiyle (Y) bitki su tüketimi (ET) arasında ise Y= 1.916 ET + 85.152 (r2=0.792) şeklinde doğrusal bir ilişki belirlenmiştir. Yapılan çalışmada, verim etmeni (ky) 0.992 olarak saptanmıştır. Bin dane ağırlığı (Y) ile sulama suyu (I) arasında Y= 0.066 I +310.73 (r^O.7163) şeklinde doğrusal bir ilişki, bin dane ağırlığı (Y) ile bitki su tüketimi (ET) arasında ise Y= 0.0842 ET + 301.81 (^=0.718) şeklinde doğrusal bir ilişki belirlenmiştir. Kuru madde miktarı (Y) ile bitki su tüketimi (ET) arasında sulama aralığının 3 gün ve 6 gün olduğu konularda sırasıyla Y= 0.0044 ET + 1.62 (ı*=0.97) ve Y= 0.0059 ET + 0.2635 (1^=0.96) şeklinde doğrusal ilişkiler belirlenmiştir, ikinci ürün mısır bitkisinde su kullanım randımanları, sulama aralığının 3 gün olduğu konularda 2.01 kg/m3 ile 2.27 kg/m3, sulama aralığının 6 gün olduğu konularda ise 1.94 kg/m3 ile 2.11 kg/m3 arasında değişmiştir. En düşük su kullanım randımanı sulama aralığının 6 gün ve 1-33 sulama düzeyinde (1.94 kg/m3), en yüksek su kullanım randımanı ise sulama aralığının 3 gün 1-33 sulama düzeyinde (2.27 kg/m3) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS IRRIGATION OF SECOND CROP MAIZE WITH DRIP IRRIGATION IN GAP REGION BURÇİN GENCEL DEPARTMANT of AGRICULTURAL STRUCTURES and IRRIGATION INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCES UNIVERSITY of ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Attila YAZAR Year:2002,Pages:61 Jury : Prof. Dr. Attila YAZAR : Prof. Dr. Ahmet C. ÜLGER : Assoc. Prof. Bülent ÖZEKİCİ This study was carried out to determine yield - water relationships of the second crop maize, effects of the limited water on yield and yield components under Harran region conditions. Experimental site was located at Research Station of TÜBİTAK in Sanliurfa city in 2000. Pioneer-3394 hybrid corn variety was grown in the experiment. Irrigation management treatments were created as two different irrigation frequencies (3 days and 6 days) and three different water amounts (1-100, 1-67, 1-33). Irrigation water amounts for both irrigation intervals were based on %100, %67 and %33 of the cumulative Class A Pan evaporation. A total of 314, 450 and 581 mm irrigation water was applied to 1-33, 1-67 and 1-100 irrigation treatments, respectively. Water uses were obtained between 353 mm to 562 mm for 3 days irrigation interval and between 358 mm to 565 mm for 6 days irrigation interval. Grain yield varied from 725.3 kg/da to 1192.0 kg/da. Significant linear relationships between grain yield (Y) vs irrigation water (J) and grain yield (Y) vs water use (ET) were found as Y= 1.51 I + 281.3 (^=0.915) and Y= 1.916 ET + 85.152 (r^O.792), respectively. The yield response factor (ley) was determined as 0.992. Also, linear relationships between grain weight (Y) vs irrigation water (I) and grain weight (Y) vs water use (ET) were found as Y= 0.066 I + 310.73 (?=0.7163) and Y= 0.0842 ET + 301.81 (r2=0.718). Linear relationships between dry matter (Y) vs water use (ET) for 3 days and 6 days irrigation intervals were obtained as Y= 0.0044 ET + 1.62 (1^= 0.97) and Y= 0.0059 ET + 0.2635 (r^O.96), respectively. Water use efficiencies (WUE) for the second crop maize varied from 2.01 kg/m3 to 2.27 kg/m3 for 3 days irrigation interval and between 1.94 kg/m3 to 2.11 kg/m3 for 6 days irrigation interval. The lowest WUE was found in 1-33 treatment in 6 days interval (1.94 kg/m3) and the highest one was found in 1-33 treatment in 3 days interval (2.27 kg/m3).