Çukurova koşullarında farklı buğdaygil yembitkilerinde biçim sıklığının bazı vejetatif ve generatif özelliklere etkisinin saptanması
The effects of varied cutting density on vegetatif and generatif characteristics of different graminae forages under the Çukurova conditions
  1. Tez No: 119981
  2. Yazar: ALPASLAN KUŞVURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğdaygil yembitkisi, biçim sıklığı, ot verimi, ham protein oranı, Graminae forages, cutting density, herb yield, crude protein content n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Alanında bulunan taban arazide, üç farklı buğdaygil yembitkisinde [yumrulu yem kanyaşı (Phalaris tuberosa L.), kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss.), yüksek çayır yumağı (Festuca arundinacea Schreb.)], üç değişik biçim sıklığının (10, 20 ve 30 gün) bu bitki türlerinin bazı vejetatif ve generatif özelliklerine etkisinin saptanması amacıyla 2001 yılında yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, en yüksek yeşil ot verimi (5794.68 kg/da), kuru ot verimi (1450.41 kg/da) ve ham protein oranı (% 23.71) ile kılçıksız bromdan elde edilmiştir. Yumrulu yem kanyaşında elde edilen değerler de (sırasıyla 5200.98 kg/da, 1215.08 kg/da, % 18.50) kılçıksız broma yakın bulunmuştur. Ancak yüksek çayır yumağında bu iki türe kıyasla daha düşük değerler (sırasıyla 2683.24 kg/da, 702.76 kg/da, % 15.80) elde edilmiştir. Yeşil ot ve kuru ot verimleri farklı biçim sıklıklarından istatistiksel olarak etkilenmezken, ham protein oranlan biçimler arasındaki sürenin uzamasıyla (10, 20 ve 30 gün) azalma (% 20.97, 19.45 ve 17.59) göstermiştir. Sonuç olarak, Çukurova koşullarında, kılçıksız brom öncelikli olmak üzere her üç türün de başarılı bir şekilde yetiştirilebileceği, biçimler arasındaki sürenin artmasıyla ham protein oranlarının düştüğü ancak sık biçimlerin fazla işgücü gerektirmesi dikkate alındığı taktirde 20 gün aralıklarla yapılan biçimlerin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine varied cutting densities (10, 20 and 30 days) on some vegetatif and generatif characteristics of three different graminae forages [phalaris (Phalaris tuberosa L.), smooth bromegrass (Bromus inermis Leyss.), tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.)] at the Çukurova Universty, Agricultural Faculty, Field Crops Department Research and Implementation Area in 2001. At the end of the research, the highest green herb yield (5794.68 kg/da), hay yield (1450.41 kg/da) and crude protein content (% 23.71) were obtained from smooth bromegrass. The green herb yield (5200.98 kg/da), hay yield (1215.08 kg/da) and crude protein content (% 18.50) values of phalaris were similar to smooth bromegrass, but the lowest values were obtained from tall fescue. The green herb yield, hay yield and crude protein content of tall fescue were 2683.24 kg/da, 702.76 kg/da %15.80, respectively. Although the green herb and hay yields were not affected from cutting densities, the crude protein contents were decreased by increased cutting densities. The crude protein contents were % 20.97, 19.45 ve 17.59 for increasing cutting densities (10, 20 and 30 days), respectively. As a result, being advance smooth bromegrass, all of the graminae forages studied can be easily cultivated under the Çukurova conditions. The crude protein contents were decreased by increasing cutting densities, but taken into consideration of harvest expenses, the optimum cutting density should be resulted as 20 days.