Heavy metal biosorption by phanerochaete chrysosporium
Phanerochaete chrysosprorium ile ağır metal bryosorpsiyonu
- Tez No: 68418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik biriktirme, ağır metal biyosorpsiyonu, P. chrysosporium, biyoadsorpsiyon kapasitesi, Bioaccumulation, heavy metal biosorption, P. chrysosporium, bioadsorption capacity. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
öz PHANEROCHAETE CHRYSOSPORIUM İLE AĞIR METAL BİYOSORPSİYONU Parlakgöz (Ergen), Neslihan Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülay Özcengiz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülkü Yetiş Nisan 1997, 109 sayfa Endüstriyel atıksulardan ağır metallerin arıtımında mikrobiyal hücrelerle biyosorpsiyon oldukça cazip bir alternatif teknoloji olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, kağıt ve kağıt hamuru endüstrisi atıksu arıtımında yaygın olarak kullanılan beyaz çürükçül mantar Phanerochaete chrysosporium ile ağır metal biyosorpsiyonu, bu endüstrilerin arıtma ünitelerinden alman atik çamurun değerlendirilmesi temel alınarakincelenmiştir. Biyosorpsiyon çalışmalar aynı operasyonel koşullarda Pb (II), Cu (II), Cd (II), Ni (II) and Cr (IH) gibi metaller için yapılmıştır. En yüksek ve en düşük adsorptif kapasiteyi veren iki metal, adsorpsiyon kinetiği ve izoterm test çalışmaları için seçilmiştir. Başlangıç metal iyon konsantrasyonu, sıcaklık, pH ve çalkalama hızı gibi operasyonel parametrelerin adsorptif kapasite üzerine etkileri araştırılmıştır. Pb (II) biyosorpsiyonunda artan metal iyon konsantrasyonuna bağlı olarak denge zamanı azalmaktadır ve sıcaklık ve adsorpsiyon kapasitesi arasında bir ilişki bulunmadığı gözlenmiştir. Pb (II) biyosorpsiyonu bütün sıcaklıklar için Freundlich izoterm modeline uygunluk göstermektedir. Maksimum adsorptif kapasite 35°C'de 116.6 mg/g olarak saptanmıştır. Pb (II) adsorptif kapasitesi sallama hızı ile doğru orantılı olarak artış göstermiş ve 200 rpm de optimum değerine ulaşmıştır. Ni (II) biyosorpsiyonu 60 dakikalık süre içinde tamamlanmakta olup bütün sıcaklıklardaki izoterm sonuçlan Freundlich isoterm modeline uygunluk göstermiştir. Düşük başlangıç metal iyon konsantrasyonları için en yüksek adsorptif kapasite 35°C'de elde edilmiş fakat yüksek konsantrasyonlar için maximum adsorptif kapasiteye 30°C'de ulaşılmış olup kapasitenin 149.1 mg/g olduğu belirlenmiştir. Çalkalama hızının Ni (II) biyosorpsiyonunda çok belirgin bir etkisi olduğu gözlenmemiştir. Bu özellik, geniş ölçekli uygulamalar için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Başlangıç pH değeri 6.5 - 7.5 gibi bir aralıkta tutulduğunda Ni (II) adsorptif kapasitesinin olumlu yönde etkilendiği saptanmıştır. Adsorptif kapasite ve adsorptif hız pH 7.5 de maksimum değerine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAVY METAL BIOSORPTION BY PHANEROCHAETE CHRYSOSPORIUM Parlakgöz (Ergen), Neslihan M. S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay Özcengiz Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ülkü Yetiş April 1997, 109 pages Biosorption of heavy metals by microbial cells has been recognized as a potential alternative to existing technologies for removing heavy metals from industrial waste waters. In the present work, biosorption of heavy metals by Phanerochaete chrysosporium, a white-rot fungus commonly used in treatment of paper and pulp industry wastewater, was analyzed considering the ease with handling of biomass from paper and pulp industry wastewater treatment plant. Biosorption studies were performed for Pb (E), Cu (II), Cd (II), Ni (II) and Cr (ID) at the same operational conditions and two of the metals giving the best and the worst madsorptive capacity were selected for adsorption kinetic and isotherm tests. The effects of operational parameters e.g. initial metal ion concentration, temperature, pH and mixing intensity on adsorptive capacity were investigated. In Pb (II) biosorption, equilibrium time decreased with increasing metal ion concentration and no correlation between temperature and adsorption capacity was appeared. All of the isotherm plots for each temperature were in agreement with Freundlich isotherm model and 35°C was the optimum temperature for Pb (II) biosorption. Maximum adsorption capacity at this temperature was 116.6 mg/g. Adsorptive capacity of Pb (II) also increased with increasing mixing intensity, 200 rpm being the optimum rate of agitation. The uptake of Pb (II) was found to be strongly affected by pH. Adsorption capacity decreased with increasing pH and the maximum adsorption was observed at pH 4.5. Ni (II) biosorption of P. chrysosporium required 60 min. and Freundlich isotherm model described well the Ni (II) sorption at all temperatures. Ni (II) adsorption capacity was the best at 35°C at low concentrations of this metal, but for higher concentrations the maximum adsorptive capacity was obtained at 30°C as 49. 1 mg/g and maximum uptake value was not significantly changed for the other temperatures. Ni (II) removal did not change with varying agitation rate. This offers a great advantage for large scale operations. A positive correlation between pH and the adsorption capacity was recorded at a narrow range of pH 6.5 to 7.5 and both the adsorption capacity and the adsorption rate reached their highest value at pH 7.5.