Kadmiyumun Oreochromis niloticus'da karaciğerde antioksidant enzim aktivitelerine etkileri
Effects of cadmium on antioxidant enzyme activities in the liver of Oreochromis niloticus
- Tez No: 119984
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Oreochromis niloticıts, antioksidant enzimler, Cadmium, Oreochromis niloticus, antioxidant enzymes. n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KADMİYUMUN Oreochromis niloticus'da KARACİĞERDE ANTİOKSİDANT ENZİM AKTİVİTELERİNE ETKİLERİ Mehmet YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Cahit ERDEM Yıl: 2002, Sayfa: 50 Jüri: Prof.Dr.Cahit ERDEM Prof.Dr.Nevin ÜNER Yrd.Doç.Dr.Bedii CİCİK Bu çalışmada kadmiyumun (Cd) subletal derişimlerinin Oreochromis niloticus'da karaciğerde antioksidant enzimlerden glutatyon peroksidaz (GPx), süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) spesifik aktiviteleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Enzimlerin spesifik aktiviteleri 0.01, 0.1 ve 1.0 ppm kadmiyum derişimlerinde 1, 7,15 ve 30 günlük sürelerde spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. GPx aktivitesi 1. günde, SOD aktivitesi 7. günde 0.01 ppm Cd derişiminde azalma, 1.0 ppm Cd derişiminde artış göstermişlerdir. GPx ve CAT kadmiyum toksisitesine 15. günde tüm derişimlerde kontrole göre artarak yanıt vermişlerdir. GPx ve SOD aktiviteleri 30. gün değerleri kontrol düzeyinde bulunmuştur. Sonuçlar en düşük derişime ilk gün yanıt vermesi nedeniyle GPx'in O.niloticus 'da kadmiyum toksisitesine en duyarlı antioksidant enzim olduğunu göstermektedir. GPx ve CAT aktivitelerinin 15. günde tüm derişimlerde artması balığın ortamına adaptasyon geliştirmesinin göstergesidir. GPx ve SOD aktivitelerinin 30. gün değerlerinin kontrol düzeyinde bulunması, balığın düşük derişimlerinde bu sürede ortamına adapte olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, kirlilik belirleme programlarında O. niloticus'da kadmiyum için GPx'in indikatör enzim olarak önerilebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS of CADMIUM on ANTIOXIDANT ENZYME ACTIVITIES in the LIVER of Oreochromis niloticus Mehmet YILMAZ DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Cahit ERDEM Year: 2002, Page: 50 Jury: Prof.Dr.Cahit ERDEM Prof.Dr.Nevin ÜNER Assist.Prof.Dr.Bedii CİCİK The aim of the present study was to determine the mode of action of subletal cadmium (Cd) concentrations on the specific activities of antioxidant enzymes superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and catalase (CAT) in the liver of Oreochromis niloticus. Specific activities of the enzymes were determined using spectrophotometric techniques in fish exposed to 0.01 ppm, 0.1 ppm and 1.0 ppm Cd concentrations for 1, 7, 15 and 30 days. Activity of GPx on day 1 and that of SOD on day 7 showed a decrease at 0.01 ppm Cd, and an increase at 1.0 ppm Cd exposed fish. Cadmium toxicity increased the GPx and CAT activities compared with the control at all the cadmium concentrations studied on day 15. The 30th day values of GPx and SOD activities were the same as the control values. The most sensitive antioxidant enzyme to cadmium toxicity was shown to be GPx in O. niloticus since it responded on the first day to the lowest concentration of the metal. The increase in GPx and CAT activities in all the concentrations on day 15 might reflect the development of adaptation offish to its environment. Since the GPx and SOD activities were at the control levels on day 30 show that fish can adapt to low concentrations of cadmium at this time period. The results show that GPx can be used as an indicator enzyme for cadmium in O.niloticus in pollution monitoring programs.