Tehlikeli atıkların depolandığı sahaların zemin özelliklerinin araştırılması
The Investigation of soil properties of hazardous waste storage areas
- Tez No: 119997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET M. KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Zemin, Sınıflandırma, Geçirimlilik Katsayısı, Atık Depo Sahası, Tehlikeli Atık, Soil, Classification, Permeability Coefficient, Waste Storage Area, Hazardous Waste. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TEHLİKELİ ATIKLARIN DEPOLANDIĞI ALANLARIN ZEMİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ M. Özgür KESKİN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANBİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet M. KILIÇ Yıl:2002Sayfa:110 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Yrd. Doç. Dr. Ahmet M. KILIÇ Yrd. Doç. Dr. Tolga ÇAN Bu çalışmada, dünyada uzun yıllardır ve ülkemizde de son yıllarda üzerinde çalışılan bir konu olan, çöp depolama alanlarının zemin özelliklerinin tayini konusu incelenmiştir. Konu. zemin analizleri yapılmadan oluşturulan sahalarda, çöp sızıntı suyunun, geçirimli zemin tabakalarından yer altı suyuna geçerek, sulama ve içme suyuna karışması ile canlı sağlığına zarar verebilmesi açısından önemlidir. Öncelikle, ülkemizde katı atıklar ile aynı alanlarda, yani çöp sahalarında depolanan tehlikeli atıkların özelliklerinden ve depolama şekillerinden bahsedilmiştir. Bu tanımlamalardan sonra, depo alanlarında zemin özelliklerinin tayini için uygulanan deneylerden, çalışma yapılan alanlarda da uygulanan, dane çapı dağılımı, kıvam limitlerinin tayini ve geçirimlilik deneylerine değinilmiştir. Çalışma alanı olarak Osmaniye- Yaveriye ve Adana-Sofulu çöp sahaları seçilmiştir. Osmaniye- Yaveriye çöp sahasında daha önce konu ile ilgili bir çalışma yapılmamıştır ve çöp, sahada düzensiz olarak depolanmaktadır. Sofulu' da ise daha önce benzer bir çalışma yapılmıştır. Sahada açılan 3 sondaj kuyusu ile numuneler alınmış ve bu numuneler, zeminin tanımlanması için pipet, yıkamalı eleme ve kıvam limitleri tayini deneyleri ve geçirimlilik katsayısının belirlenmesi için düşen düzeyli geçirimlilik deneylerine tabi tutulmuşlardır. Bununla beraber, geçirimlilik deneyleri, civardaki yerleşim alanlarındaki su kuyularından 4 ay boyunca alınan su örneklerinin ağır metal analizleri ile desteklenmiştir. Sonuçta, Yaveriye çöp sahasının zemininin genelde,“Birleştirilmiş Zemin Sınıflandırma Sistemi”ne göre, az çakıllı kumlu bir yapıda olduğu ve geçirimlilik değerlerinin ise az geçirimliden geçirimliye düzensiz olarak değiştiği görülmüştür. Geçirimlilik değerlerinin değişken olmasına karşın, alınan su örneklerinde, canlı yaşamı için tehlikeli olabilecek sınırların üzerinde ağır metale rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS THE INVESTIGATION OF SOIL PROPERTIES OF HAZARDOUS WASTE STORAGE AREAS M. Özgür KESKİN DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist.Prof.Dr. Ahmet M. KILIÇ Year: 2002 Page:l 10 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Assist.Prof.Dr. Ahmet M. KILIÇ Assist.Prof.Dr. Tolga ÇAN In this study, the determination of soil properties of storage area which is an objective studied over long years inthe world and recent years in Turkey was studied. The subject is important because that in areas which have not a site investigation, leachate may pass trough permeable soil layer to ground water and pass to irrigation and drinking water so it may harm to living. Firstly, in our country, the properties and storage methods of hazardous wastes which is stored in the same location with solid wastes were described. After the definitions, site investigation methodsincluding grain-size distribution, Atterberg limits test and permeability test which were used for waste storage were explained. The study areas are Osmaniye-Yaveriye and Adana-Sofulu storage area. In the Osmaniye-Yaveriye waste area, such a study was not carried out and wastes were stored irregularly. Such a study was made in Sorulu storage area, before. The 3 samples from drilling borholes were collected from Yaveriye storage area, the pipette, washed screening and Atterberg tests were made for classification of soil and falling head permeability test was carried out for determination of permeability coefficient. Also, permeability tests were supported by heavy metal anaylsis of water samples obtained from the wells near the settled with duration of 4 months. Finnaly, it was found that the soil of Yaveriye storage area has a atructure of less gravel and sandy and permeability value change irregularly from less permeable to permeable according to“The Unified Soil Classification System”. In the water samples, altthough the permeability values are fluctuateds the heavy metal concentration which is hazardous for living were not met.