Tüketicilerin işlenmiş gıda ürünlerinde kalite tercihleri, sağlık riskine karşı tutumları ve besin bileşimi konusunda bilgi düzeyleri (Adana örneği)
Consumer quality preferences for products, attitude of consumers on health risk and nutritional information (Adana case)
  1. Tez No: 119998
  2. Yazar: CELİLE ÖZÇİÇEK DÖLEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Food Safety, Nutrition, Food Quality, Conjoint Analyses, Logit Analyses n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
oz DOKTORA TEZİ tüketicilerin işlenmiş gida ürünlerinde kalite tercihleri, sağlık riskine karşı tutumları ve besin bileşimi konusunda bilgi düzeyleri (adana örneği) CELİLE ÖZÇİÇEK DÖLEKOGLU TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Danışman : Prof. Dr. Oğuz Yurdakul Yıl: 2002, Sayfa: 171 Jüri: Prof. Dr. Ö. Faruk Emeksiz Yrd.Doç.Dr. Canan Madran Yrd.Doç.Dr. S.Adem Hatırlı Yrd.Doç.Dr. Işıl Var Bu çalışmada, hanelerin aylık gıda tüketimleri dikkate alınarak yeterli ve dengeli beslenme düzeyleri; tüketicilerin gıda satın alırken ve tüketirken sağlık riskine karşı tutumları ve bilinç düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Hanelerin sosyo-demografik ve ekonomik özelliklerine göre farklılıkları saptanmıştır. Ayrıca, gıda satın alma kararı veren ve satın alan aile bireyinin kalite ve güvenilirlik algılan araştırılmış ve tüketici memnuniyetini artırabilecek ürün özellik seti belirlenmiştir. Çalışmada, Dünyada ve ülkemizde beslenme ve gıda güvenilirliği ile ilgili gelişmeler de incelenmiştir. Bu sonuçlara ulaşmak için ikincil verilerin yanı sıra Adana ili kent Merkezinde 300 aile ile yapılan anket verileri kullanılmıştır. Ankete katılan hanelerin ortalama kalori tüketimi gerekli miktarın üzerinde 3059 cal/gün olarak bulunmuştur. Kalori alımının kaynaklarına göre dağılımında hayvansal gıdaların payı %16 bitkisel gıdaların payı %84'tür. Ailelerin günlük kalori alımım etkileyen değişkenler logit analizi yardımı ile bulunmuş gıdaların doyuruculuğu negatif etkili, buna karşın gıda harcama, anne eğitimi, hanedeki erkek nüfus oram pozitif etkili faktörler olarak hesaplanmıştır. Araştırma alanındaki bireylerin ürün özellik seti değerlendirmeleri conjoint analizi ile yapılmış ve fiyat, marka satın almada etkili önemli ürün özelliği olarak bulunmuştur. Anahtar Kelimeler. Gıda Güvenilirliği, Beslenme, Gıda Kalitesi, Conjoint Analizi, Logit Analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS CONSUMER QUALITY PREFERENCES FOR PROCESSED FOOD PRODUCTS, ATTITUDE OF CONSUMERS ON HEALTH RISK AND NUTRITIONAL INFORMATION (ADANA CASE) CELİLE ÖZÇİÇEK DÖLEKOGLU DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES OF ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Prof. Dr. Oğuz Yurdakul Year. 2002, Pages: 171 Jury: Prof. Dr. Ö. Faruk Emeksiz Yrd.Doç.Dr. Canan Madran Yrd.Doç. Dr. S.Adem Hatırlı Yrd. Doç. Dr. Işıl Var In this study, progresses in food safety in Turkey and in the world is examined. By considering the monthly household food consumption, well and balanced nutrition levels of consumers, awareness and attitude of consumers on health risk when purchasing and consuming things were determined. According to socio-demographic and economic characteristics of households, differences were determined. On the other hand, perception of household member who makes purchasing decision and purchase on quality and safety was examined and product characteristic sets that increase consumer satisfaction were determined. These results were reached by using secondary data along with 300 household surveys conducted in the urban area of Adana province. Average calorie intake of household was estimated as 3059 cal/day and this was above average. Calories coming from animal products constituted 16 percent of total calorie intake, whereas plant products constituted remaining 84 percent. Variables affecting calorie intake of households were found by using logit analyses and satiety of foods was investigated to have negative effect, whereas expenditure, education of mother, ratio of males in the family were found to have positive effects. In the research area, individuals evaluation of product characteristics sets was examined by conjoint analyses and price was found to have an important attribute on purchasing brand name product.