Predictive maintenance and its application in industry
Kestirimci bakım ve endüstrideki uygulamaları
  1. Tez No: 119996
  2. Yazar: AHMET ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEBİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kestirimci Bakım, Titreşim Analiziyle Anza Teşhisi, Titreşim Analiz cihazları n, Predictive Maintenance, Vibration Analysis, Diagnostics, and Vibration Analyzers
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KESTİRİMCİ BAKIM VE ENDÜSTRİDEKİ UYGULAMALARI Ahmet OZBAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof Dr. Vebil YILDIRIM Yıl: 2002, Pages: 99 Jüri : Prof. Dr. Vebil YILDIRIM : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Doç. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Kestirimci bakım duruma dayalı bir bakım yöntemidir. Kestirimci balamda titreşim, sıcaklık, gürültü, yağlama ve korozyon gibi sistemin fiziksel durumu hakkında kesin bilgi edinilebilecek parametreler ölçülür. Ölçülen bu parametreler sürekli gözlenerek ekipmanda olması muhtemel arızalar meydana gelmeden oluşum aşamasında ekipmana müdahale edilmesine olanak sağlar. Bu çalışmada titreşimin makine sağlığına etkisinden, titreşim ölçüm cihazlarından ve titreşim analiziyle arıza teşhisinden bahsedilmektedir. Bu çalışmada eğitim amaçlı, kestirimci bakım için titreşim analizine dayanan bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Döner ekipmanlarda oluşabilecek arızalan, titreşim analiziyle incelenip tam olarak arızanın kaynağının kesin olarak belirlenmesi hakkında bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS PREDICTIVE MATNTENANANCE AND ITS APPLICATION IN INDUSTRY Ahmet OZBAY DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Vebil YILDIRIM Year: 2002, Pages: 99 Jury : Prof. Dr. Vebü YILDIRIM : Prof.Dr. Erhan KIRAL : Assoc. Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ Predictive maintenance is often referred to as condition-based maintenance. Under predictive maintenance, diagnostic equipment is used to measure the physical condition of equipment such as vibration, temperature, noise, lubrication and corrosion. When one of these indicators reaches a specified level, work is undertaken to restore the equipment to proper condition. This means that equipment is taken out of service only when direct evidence exists that deterioration has taken place. This study reports the effects of vibration on the machine health, vibration analyzers and diagnostics that it is obtained from vibration analyzes. In this work an experimental setup is constructed based on the vibration analysis for predictive maintenance for educational purpose. Then, failures on the rotational equipment are analyzed and the sources of failure are defined precisely.