Bolkardağ-Alandağ arası (Kırıkkale) granitoid ve çevre kayaçlarının petrolojik incelenmesi
Petrological investigation of granitoid and surrounding rocks in the area between Bolkardağ-Alandağ (Kırıkkale)
- Tez No: 119999
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET İŞLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Behrek batoliti, Fraksiyonel Kristallenme, Kuvars Monzonit, Magma Mingling/Mixing, Behrek Batholite, Fractional Crystallisation, Quartz Monzonite, Magma Mingling/Mixing II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ BOLKARDAĞ-ALANDAĞ ARASI (KIRIKKALE) GRANİTOİD VE ÇEVRE KAYAÇLARIN PETROLOJİK İNCELENMESİ Mustafa AÇLAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Fikret İŞLER Yıl: 2002 Sayfa: 132 Jüri : Prof. Dr. Fikret İŞLER (Başkan) : Doç. Dr. Osman PARLAK (Üye) : Doç. Dr. Musa ALPASLAN (Üye) Çalışma alanında temeli Bozçaldağ Mermeri oluşturmaktadır.Tepeköy Uralit Gabrosu bu birimin üzerine tektonik dokanaklı olarak yer alır. Bu birimler Behrek Kuvars Monzoniti, Büyük öz Biyotit Monzograniti, Hacıyusuflu Monzograniti ve Karanıdır Volkanik Üyesi tarafından sıcak dokanakla kesilmektedir. Bıyıkkebir Kireçtaşı bunlar üzerine uyumsuzlukla gelmektedir. Bunun üzerinde Kızılırmak Formasyonu uyumsuz olarak bulunur. Alüvyon birimi bu birimler üzerinde uyumsuz olarak yer almaktadır. Kalkalkalen özellik gösteren Behrek Kuvars Monzoniti, Büyük öz Biyotit Monzograniti, Hacıyusuflu Monzograniti birimleri hem arazi düzeyinde hemde mineralojik-petrografik ve jeokimyasal karakterisikleri bakımından fraksiyonel kristallenme ve magma mingling/mixing süreçlerinin iyi korunmuş kanıtlarını sunmaktadırlar. Behrek Kuvars Monzoniti amfibol (hornblend+hastingsit), klinopiroksen (ojit) ve biyotit mineral topluluğundan oluşurken, Büyük öz Biyotit Monzograniti biyotit, amfibol (hornblend), klinopiroksen (ojit) ve Hacıyusuflu Monzograniti ise amfibol (hornblend+hastingsit) ve biyotit mafık mineral topluluğundan oluşmaktadır. Behrek Kuvars Monzoniti'ne ait kuvars monzonitler içindeki 9 adet kayaç örneğindeki hornblend, biyotit ve K-feldispat mineralleri üzerinde K/Ar yöntemi ile yapılan yaş tayinlerinde hornblendlerde en yüksek 80 my, en düşük 67,8 my; biyotitte 70,3 my; K-feldispatlarda ise en yüksek 65,6 my, en düşük 57,5 my yaş elde edilmiştir. Tüm bu verilere göre Behrek Kuvars Monzoniti ve Büyük öz Biyotit Monzograniti ALKOS özellikteki hibrid bir magma kaynağından itibaren fraksiyonel kristallenme (FC) ile, Hacıyusuflu Monzograniti'nin ise geride kalan ve yüksek iyon kapasiteli elementlerce zenginleşen malzemenin ikinci kez erimesi sonucu oluşan magma kaynağından itibaren fraksiyonel kristalleşme ile meydana gelmiş olabilecekleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS PETROLOGICAL INVESTIGATION OF GRANITOID AND SURROUNDING ROCKS IN THE AREA BETWEEN BOLKARDA?-ALANDA? (KIRIKKALE) Mustafa AÇLAN DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Fikret İŞLER Year: 2002 Pages: 132 Jury : Prof. Dr. Fikret İŞLER (Head) : Assoc. Prof. Dr. Osman PARLAK (Member) : Assoc. Prof. Dr. Musa ALPASLAN (Member) The Bozçaldağ Marble form the basement in the study area. Tepeköy Uralite Gabbro tectonically overlies Bozçaldağ Marble. These units cut by Behrek Quartz Monzonite, Büyük öz Biotite Monzogranite, Haciyusuflu Monzogranite and Karahıdır Volcanic Member with hot contact. These units are unconformably overlain by Bıyıkkebir Limestone. This unit is unconformably overlain by Kızılırmak Formation. All these units are unconformably overlain by Alluvion. These rocks represent calcalkaline character and some good evidences of the fractional crystallisation (FC) and magma mingling/mixing processes by means of field, mineralogical- petrographical and geochemical characteristics. Mafic mineral assamblages of Behrek Quartz Monzonite are amphibole (hornblende+hastingsite), clinopyroxene (augite) and biotite. While the Büyük öz Biotite Monzogranite includes biotite, amphibole (hornblende+hastingsite) and clinopyroxene (augite); the Hacıyusuflu Monzogranite consist of hornblende+biotite mafic mineral assamblage. Some K/Ar absolute age determinations have been carried out on some minerals such as hornblende, biotite and K-feldspars extracted from 9 whole samples from Behrek Quartz Monzonite. Hornblende K/Ar ages represent some cooling ages renging from 80 Ma to 67,8 Ma. Biotite cooling age yields an age of 70,3 Ma. As for the K/Ar ages, they range from 65,5 Ma to 57,5 Ma. According to these data, it can be proposed that Behrek Quartz Monzonite and Büyük öz Biotite Monzogranite have been formed by fractional crystallisation (FC) from a magma source which has ALKOS character and Haciyusuflu Monzograniti which has PERALKOS character has been formed by fractional crystallisation from a magma source which formed with secondary melting of the rest materials which enriched in LIL elements.