Elaiussa Sebaste Bizans Sarnıcı'nın mineralojik ve mikromorfolojik özelliklerinin araştırılması
Mineralogy and micromorphology of Elaiussa Sebaste Byzantine Cistern
  1. Tez No: 120000
  2. Yazar: MEHMET KOBANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Harç-beton, Opus Signinum, Bilgisayar Tomografi, Anavarza, Elaiussa Sebaste
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında, Bizans dönemi başlangıcında yapılmış olan Elaiussa Sebaste antik kentinde tanımlanan sarnıcın iç çeperim kaplayan harç-beton ile Anavarza kentinin altı yerinden alınan harç-betonu, simülasyon ve modern harç- betonlarla karşılaştırılmıştır. Harç-betonlarda kutlanılan hammadde ve teknolojinin saptanabilmesi amacıyla konvansiyonel harç-beton tipolojisiyle birlikte total elemental analizler, tarama elektron mikroskopisi, X-ışını kırınım analizleri, pH değerleri, bilgisayarlı tomografi analizleri yapılmıştır. Bulgular, kullanılan hammadde ve teknolojinin aynı tabakalarda benzerlik gösterdiğini, Anavarza'dan alman AN 6 örneğinin Roma Opus Signinum'una benzer olduğunu göstermiştir. Bilgisayarlı tomografi kullanımının bu tür harç-betonlarda uygunluğu saptanmıştır. pH ölçümleri çalışılan örneklerde özgün sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to accomplish the achaeometric interpretation of the production technologes and raw material product of Byzantine, Roman, Crusader, Arabic mortars in Elaiussa Sebaste and Anavarza. Conventional typology together with electron microscopy, total elemental analyses scanning electron microscopy X-ray diffraction, computed tomography and pH determination were performed on the mortars. Results revealed the probable use of similar raw material and technology on the different mortar layer in the same period. Speciment from AN6 is very similar to Roman Opus Signinum. Using computing tomography is a new method for determination of mortar pore volumes. Different ct cutoff and ct number values yielded important and rapid pore volumes. Key Words; Mortar, Computed Tomography, Opus Signinum, Anavarza, Elaiussa Sebaste. II IX. YÛKSUtö?UrriM KU1U LU MKftMANTASVON MBUOZt