Aşağı Seyhan nehri su kalitesi değişiminin QUAL2E modeli ile incelenmesi
Investigation of the water quality changes of the Lower Seyhan river with the QUAL2E
  1. Tez No: 120014
  2. Yazar: N. GEVHER İNKAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akarsu Kirliliği, Akarsu Kalitesi, Aşağı Seyhan Nehri, Yüzey Suyu Kalite Modeli ve QUAL2E Su Kalite Modeli, River Pollution, River Water Quality, The Lower Seyhan River, Surface Water Quality Model and QUAL2E Water Quality Model. n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AŞAĞI SEYHAN NEHRİ SU KALİTESİ DEĞİŞİMİNİN QUAL2E MODELİ İLE İNCELENMESİ N.GEVHER INKAYALI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yıl: 2002, Sayfa: 125 Jüri : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER :Doç. Dr. Recep YURT AL :Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Bu çalışmanın temel amacı, Aşağı Seyhan Nehri'ne deşarj edilen evsel ve endüstriyel nitelikteki atıksuların, nehirde meydana getirebileceği organik kirlilik yükü ve sistem üzerinde oluşturacağı etkileri belirlemektir. Bu amaçla tek boyutlu su kalite modeli olan QUAL2E modeli uygulanmıştır. Model 1998 yılı verileri ile kalibre edilmiş, 1999 ve 2000 yılı verileri ile de doğrulaması yapılmıştır. Nehrin maksimum, minimum ve ortalama akım durumları için nehrin Çözünmüş Oksijen, BOİ5, NH3-N ve Çöz-P parametrelerinin konsantrasyonlarında^ değişimler incelenmiştir. Nehrin yukarıda bahsedilen parametrelerinin gelecekte farklı akım durumlarındaki konsantrasyon değişimlerini tahmin etmek için 7 farklı senaryo düşünülmüştür. Bu senaryolarda her akım durumu için sistemdeki noktasal kaynaklara farklı arıtım yüzdeleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar "Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne göre değerlendirilmiştir. Bu sonuçlara göre Aşağı Seyhan Nehri'nin mevcut durumda özellikle minimum akım durumlarında ve yüksek sıcaklık dönemlerinde evsel ve endüstriyel kirleticiler tarafından kirletildiği ve gelecekte de bu kirliliklerin tehdidi altında olduğu görülmektedir. Çalışmada oluşturulan senaryolarla ayrıca Aşağı Seyhan Nehri'ne yapılacak olan deşarjların kirlilik yüklerinin azaltılarak su kalitesinin kontrol altına alınması gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE LOWER SEYHAN RIVER WATER QUALITY CHANGES WITH THE QUAL2E MODEL N.GEVHER INKAYALI DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor : Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Year: 2002, Pages: 125 Jury : Prof.Dr. Ahmet YÜCEER AssoaProfDr. Recep YURTAL Asst.Prof.Dr. Fuat BUDAK The main aim of this study is to assess organic pollution load and any possible damage to water quality of The Lower Seyhan River by domestic and industrial wastewater discharge. For this purpose a one dimensional steady state water quality model QUAL2E was adopted and used. Model has been calibrated based on the data of 1998 and verified for 1999 and 2000. Dissolved oxygen, BOD5, NH3-N, Dis-P concentration changes were investigated according to maximum, minimum and average flow rates of the river. 7 scenarios were also considered to estimate the future concentration profile of above mentioned water quality parameters at different flow rates of the river. For each different flow rates considered, different treatment percentages were assumed for point load of the system. Results obtained have been evaluated according to“Turkish Water Pollution Control Regulation”. According the results obtained, The Lower Seyhan River is polluted by domestic and industrial pollution load during the minimum flow period and high temperature at present and under a threat of an additional future pollution. In scenarios, it was also seen that pollution load must be decreased in order to protect current water quality of The Lower Seyhan River, especially during low flow periods.