Yarı ısıtmalı sulama uygulaması altında yetiştirilen domates ve pamuğun kök bölgesi içinde tuz yığışımı
Salt accumulation in plant rooting zones of tomato and cotton, irrigated with partial-root-drying practice
  1. Tez No: 120013
  2. Yazar: HARUN KAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEVAT KIRDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Partial root drying, salinity, water use efficiency, tomato, cotton. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YARI ISLATMALI SULAMA UYGULAMASI ALTINDA YETİŞTİRİLEN DOMATES VE PAMUĞUN KÖK BÖLGESİ İÇİNDE TUZ YIĞIŞIMI HARUN KAMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENTÎTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cevat KIRDA Yıl : 2002, Sayfa : 58 Jüri : Prof. Dr. Cevat KIRDA : Doç.Dr. Mahmut ÇETİN : Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Tarıma ayrılan su kaynaklarındaki kısıntı, araştırıcıları hızla artan nüfusun besin ihtiyacını karşılayabilmek için su tasarrufu sağlayabilen yeni sulama tekniklerinin geliştirilmesine yöneltmiştir. Ancak; suyun kısıtlı olarak uygulandığı sulama uygulamalarında, oluşabilecek tuzluluğun tarımsal üretimde verimi azaltabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada, yeni geliştirilmekte olan yan ıslatmalı sulama (YIS) uygulaması altında, domates ve pamuğun kök bölgesi içinde olası tuz yığışımı irdelenmiştir. YIS tekniği, pamukta karık ve damla sulama yöntemiyle; serada yürütülen domates denemesinde ise, yalnız damla sulama yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışmada, kök bölgesi toprak su içeriği nötronmetre ve kapılar basınç tansiyometrelerle izlenmiştir. Bitki kök bölgesindeki tuz yığışımını saptamak amacıyla, üretim mevsimi başında ve mevsim sonunda araziden alınan toprak örnekleri üzerinde tuzluluk ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca verim değerleri de değerlendirilmiştir. Farklı konulara ilişkin bitki kök bölgesi tuzluluk grafikleri ve kök bölgesi tuzluluk dağılım haritaları yapılmıştır. YIS tekniğiyle, geleneksel sulama altında görülen tuz yığışımına benzer bir tuzluluk kaydedilmiştir. Pamuk denemesinde gözlenen tuz yığışımı çok düşük düzeylerde kalmıştır. Domates denemesinde ise sera toprağının başlangıç tuzluluğunun yüksek olması nedeniyle, YIS tekniği altında, geleneksel sulama konusuna kıyasla üst toprak katmanının 20 cm derinliği içinde yaklaşık %35 tuzluluk artışı görülmüştür. Ancak, verim ve bitkilerin tuza dayanım eşik değerleri, düşük düzeylerde gerçekleşen tuzluluk artışının önemli olmadığım göstermiştir. Sonuç olarak özellikle suyun kıt ve pahalı olduğu bölgelerde YIS tekniğinin, pamuk ve domates üretiminde yüksek verim ve su kullanım randımanı sağlarken, verimi etkileyecek tuz yığışımına neden olmayacağı gösterilmiştir. Anahtar Kelimden Yan ıslatmalı sulama, tuzluluk, su kullanım randımanı, domates, pamuk.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SALT ACCUMULATION IN PLANT ROOTING ZONES OF TOMATO AND COTTON, IRRIGATED WITH PARTIAL-ROOT-DRYING PRACTICE HARUN KAMAN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Cevat KIRDA Year : 2002, Pages : 58 Jury : Prof. Dr. Cevat KIRDA : Assoc. Prof. Dr. Mahmut ÇETİN : Prof. Dr. M. Rıfat DERİCİ Rapid increase in food demand forced researchers to develop new irrigation techniques for optimum use of scarce water resources. Not only optimum use of water but also soil salinity should be considered to ensure for sustainable agriculture production. In this study, partial root drying (PRD) technique, a newly evolving irrigation practice, used for irrigation of tomato and cotton, was investigated in view of salt accumulation within plant rooting zone. Both furrow and drip irrigation techniques were tested for cotton. However, for tomato, grown in greenhouse, only drip irrigation was used. During the experiment, soil water status of plant rooting zone was continously monitored with neutron water gauge and tensiometers. Soil salinity measurements were assessed based on two sets of measurements, at the start of season and at harvest. Yield data was also collected. Salinity distribution profiles and iso-salinity maps of the plant rooting zones, under different irrigation treatments, including tha PRD technique, were constructed. The results showed that salt accumulation under PRD and traditional full-irrigation practice was not significantly different in cotton plots. However, soil salinity was 35 % higher within surface 20 cm soil depth, compared with full irrigation, under PRD practice used for greenhouse-grown tomato. However, salt accumulation occured in tomato plots was not reached, in no case, to tomato-salt-tolerance threshold level. Therefore, it can be concluded that while the PRD practice increases crop-water-use efficiency significantly, the salt accumulation taking place was not at the extent to cause significant yield reduction.