Bortetraflorür'e duarlı iyon seçici elektrot geliştirilmesi
Improvement of an ion selective electrode for borontetrafluoride
  1. Tez No: 120028
  2. Yazar: NİHAL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KENAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Borontetrafluoride selective electrode, potentiometry, liquid ion exchanger, borontetrafluoride, methylene blue, colemanite, tincal
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BORTETRAFLORÜRE DUYARLI İYON SEÇİCİ ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ Nihal YALÇIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Adnan KENAR Bu çalışmada; bor tetraflorüre duyarlı bir sıvı iyon değiştiricin elektrot geliştirildi ve geliştirilen elektrodun performansı incelendi. Sıvı iyon değiştirici olarak metilen mavisinin bortetraflorürle verdiği iyon çiftinin nitrobenzen içerisine ekstrakte edilmesiyle elde edilen çözelti kullanıldı. Hazırlanan elektrodun çalışma aralığı 1 ppm-100ppm BF4“ ve eğimi 52,5 olarak belirlendi. Elektrodun pH'ya duyarlı olmadığı görüldü. Hazırlanan elektroda NO3”, Br“, CI', NO2', SCN”, T, CIO4" gibi iyonların bozuculuk etkileri incelendi ve bütün iyonların seçicilik katsayılarının l'den daha küçük olduğu bulundu. Elektrot, kolemanit ve tinkal filizlerinde B2O3 yüzdesi tayininde kullanıldı ve elde edilen sonuçların mannitol ile titrimetrik metotla %95 güven seviyesinde uyuşum içinde olduğu tespit edildi. Buna göre hazırlanan elektrodun kolemanit ve tinkal filizlerinde B2O3 yüzdesi tayini için kullanılabileceği belirlendi. 2001/61 sayfa ANAHTAR KELİMELER: bortetraflorür iyon seçici elektrot, potansiyometri, sıvı iyon değiştirici, bortetraflorür, metilenmavisi, kolemanit, tinkal
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis IMPROVEMENT OF AN ION SELECTIVE ELECTRODE FOR BORONTETRAFLUORIDE Nihal YALÇIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of chemistry Supervisor: Assoc Prof. Dr. Adnan KENAR In this study, it was developed an ion selective electrode with liquid ion exchanger responsive to borontetrafluoride and the performance of the electrode developed was tested. A solution of nitrobenzene that was prepared by extracting of ion pair between borontetrafluoride and methyleneblue was used as an ion exchanger liquid. Working concentration range of the electrode prepared was recorded as 1-100 ppm BF4“ and its slope as 52,5. It was seen that the electrode was not responsive to pH. Interference effects of ions such as NO3”, Br“, CI”, NO2“, SCN”, I“, CIO4”to the electrode was tested and the selectivity coefficient of these ions was found out to be less than 1. The electrode was used in the determination of B2O3 content in colemanite and tincal ores and by titrimetric method the out come was determined to be in harmony with mannitol in %95 safety level. Accordingly, it was understood that the electrode prepared could be used in detennining B2O3 content in colemanite and tincal ores. 2001/61 pages