Tuz gölü'nden (Konya-Türkiye) izole edilen dunaliella türlerinin beta-karoten üretim kapasitelerinin belirlenmesi
Determination of beta-caroten production in dunaliella species isolated from lake Tuz
- Tez No: 120032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dunaliella sp, Halotolerant, P-caroten Production, Lake Tuz
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUZ GÖLÜNDEN (KONYA-TÜRKİYE ) İZOLE EDİLEN DUNAÜELLA TÜRLERİNİN p-KAROTEN ÜRETİM KAPASİTELERİNİN BELİRLENMESİ Abuzer ÇELEKLİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilimdalı Danışman: Doç.Dr. Gönül DÖNMEZ Tuz Gölü'nden (Konya-Türkiye) izole edilen bir Dunaüella türünün gelişimi ve p-karoten üretimine 2000 ve 3000 lüks ışık yoğunluğunda farklı pH, tuz (% 10, 15 ve 20) ve nitrat (1, 5, 10, 17 mM NaN03) konsantrasyonlarının etkisi, Johnson besiyerinde kesikli kültürlerde çalışılmıştır. Işık, pH, tuz ve nitrat konsantrasyonlarında ki değişimin hücre sayısı ve P-karoten üretimini önemli oranda etkilediği belirlenmiştir. Dunaüella türünün dört farklı pH (6, 7, 8 ve 9)'daki gelişimleri kıyaslandığında, en yüksek hücre konsantrasyonuna pH 9'da ulaşıldığı belirlenmiştir. Denenen tüm tuz konsantrasyonlarında en fazla hücre sayısı (l,2-9,0xl06 adet/ml) bu pH'da elde edilmiştir. Optimum çoğalması için %15 NaCl'a gereksinim duyan Dunaüella hücrelerindeki p-karoten birikiminin artan tuz konsantrasyonları ile birlikte arttığı belirlenmiştir. En yüksek p-karoten birikiminin (hücre başına 14,322 ug) yüksek tuz konsantrasyonlarında ve 3000 lüks ışık yoğunluğunda olduğu saptanmıştır. 2002, 55 sayfa. Anahtar Kelimeler.- Dımaliella sp., Halofil, P-Karoten Üretimi, Tuz Gölü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF p-KAROTEN PRODUCTION IN DUNALIELLA SPECIES ISOLATED FROM TUZ LAKE ( KONYA-TURKEY ) Abuzer ÇELEKLİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gönül DÖNMEZ The growth and p-carotene accumulation of Dunaliella sp. which was isolated from Lake Tuz (Konya-Turkey) was studied in batch culture under different pH values and varying concentrations of NaCl (10, 15 and 20 %) and nitrogen (1, 5, 10, 17 mM NaN03) in Johnson Medium at 2000 and 3000 lux light intensity. These changes have a significant effect on cell count and p-carotene accumulation. A comparison of its growth in four different pH values ranging from 6 to 9 revealed a higher growth at pH 9. In all of the tested NaCl concentrations, the maximum cell number l,2-9,0xl06cfu/ml was reached at this pH values. The strain grow optimally at 15 % NaCl concentration, p-carotene content in the cell was increased in parallel with an increased salt concentration. At high salt concentrations and 3000 lux light intensity, the maximum amount of P-carotene (14,322 ug per cell) was accumulated. 2002, 55 pages