Safranbolu Yörük Köyü tarihi çevresinin peyzaj planlaması
Historical landscape planning of Safranbolu Yörük Village
  1. Tez No: 120033
  2. Yazar: ÜLGEN BEKİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Tarihi Çevre, Sit, Safranbolu-YörükKöyü, Conservation, Historical Landscapes, Site, Safraribolu-Yörük Village
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SAFRANBOLU, YÖRÜK KÖYÜ TARİHİ ÇEVRESİNİN PEYZAJ PLANLAMASI Ülgen BEKİŞOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Oğuz YILMAZ Bu çalışma Tarihi Çevrelerin koruma-kullanım açısından değerlendirilmesi ve peyzaj mimarlığı açısından konuya değişik bir yaklaşım getirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Tarihi Çevre, Koruma kavramlarına, planlama ilkesine yer verilmiştir. Safranbolu, Yörük Köyü' nde örneklenen çalışmada, alanın doğal ve kültürel özellikleri ve yörede bulunan geleneksel yapıların ve çevrelerinin özelliklerine yer verilmiştir. Yörenin turizm açısından değerlendirilebilirliği ortaya konmuştur. Sonuç olarak ise; kentsel sit olarak önemli olan alanın mevcut durumu, sorunları, bunların çözümüyle birlikte planlama ilkelerine yer verilmiştir. Öneri kararlar geliştirilmiştir. Restorasyon kaynaklarına değinilmiştir. 2002, 126 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HISTORICAL LANDSCAPE PLANNNING OF SAFRANBOLU YÖRÜK VILLAGE ÜlgenBEKİŞO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor Prof. Dr. Oğuz YILMAZ This study has been achieved to protect and use of historic monuments and it' s environment to evaluate in a different landscape architecture views. This study includes protection and planning strategies of historic environments. Natural site and cultural specifications have been evaluated in Safranbolu Yörük Village as a sample, and the study covers specifications of traditional structures. The area can be develop for turism activities. The problems of existing condition of the rural area, problems and solution. As a result; the problems of the existing rural area have been identified, some solutions and planning strategies have been recommended. Recommandaties may becomes real decisions. Restoration resources have been identified. 2002, 126 Sayfa