Bolu ve yakın çevresinde mikrotremor verileri ile yer etkisinin incelenmesi
Investigation of site effect in Bolu and surrounding region by using microtremor data
- Tez No: 120043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN NECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yer etkisi, mikrotremor, yer büyültmesi, mikrobölgelendirme i, Site effect, microtremor, soil(ground) amplification, microzonation
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOLU VE YAKIN ÇEVRESİNDE MİKROTREMOR VERİLERİ İLE YER ETKİSİNİN İNCELENMESİ Onur Engin TOKGÖZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd Doç. Dr. Altan NECİOĞLU Kuvvetli yer hareketleri sırasında yerin davranış özelliklerinin ve yer etkisinin belirlenmesi mühendislik sismolojisi çalışmalarında önemli rol oynar. Yapılan mikrotremor çalışmaları ile Bolu İli ve yakın çevresinde bölgesel yer koşullarının deprem hareketine etkisi incelenmiştir. Bolu ve çevresi, depremselliği Kuzey Anadolu Fayı (KAF) tarafından denetlenen ve oluşabilecek deprem hasarlarından büyük ölçüde etkilenebilecek, sismik olarak aktif bir bölgedir. Bu araştırmada mikrobölgelendirme çalışmaları için önemli olan iki parametre, yer salınım periyodu ve büyültme oranlan saptanmıştır. Uygulama ve değerlendirme kolaylığı ile sayısal doğruluğu ispatlanmış ve mikrobölgelendirme çalışmalarında yaygın olarak kullanılan Nakamura'nın spektral oranlar (H/Y) yöntemi kullanılmıştır. Bölgeyi etkileyebilecek bir depremin etkili olacağı frekans değeri ve inceleme alanında deprem etkilerinin görecel olarak büyütüleceği yerler belirlenmiştir. Yer etkisinin belirlenmesinde, kuvvetli yer hareketi verilerinin olmaması veya kısıtlı sayıda olması durumunda ve sismik olarak az aktif bölgelerde mikrotremor verilerinden yararlanılması, yer etkisinin belirlenmesi çalışmalarına çözüm getirecektir. Mikrotremor kayıtlan; veri almadaki kolaylığı, hızlı, ucuz ve pratik arazi uygulaması açısından avantajlı bir jeofizik uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu verilerin değerlendirme ve analizinde ise Nakamura yönteminin microbölgelendirme çalışmalarında uygulanabilirliği çalışılan bölgede incelenmiştir. 2002, 103 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF SITE EFFECT IN BOLU AND SURROUNDING REGIONBY USING MICROTREMOR DATA Onur Engin TOKGÖZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysics Supervisor: Asst Prof. Dr. Altan NECİO?LU Determination of the behaviour of soil and the site effects during strong ground motion has an important role in engineering seismology studies. The effect of local conditions on an earthquake motion was investigated by using microtremor recordings in Bolu and surrounding region. Bolu is a seismicalry active region and it seismicity is controlled by North Anatolian Fault, thus it can be affected by a possible earthquake damage. In this study, two important parameters for the microzoning studies were determined, they are vibration period and amplification ratio of ground. In the studies, numerically proved Nakamura spectral ratio (H/V) method was used due to its convenience of application and evaluation. The effective period of possible earthquake in a region and the sites in the region that can relatively amplify earthquake effects were determined. In condition of nonexistence or lack of strong ground motion recordings and in seismically poor regions using of microtremor recordings will bring effective solutions into studies concerning site effects. Microtremor recordings are known as advantageous method because of their easiness in data recording, rapid, cheap and practical field applications. During the evaluation and analyses of the data, Nakamura's method was used and applicability of this method on the studied region was investigated. 2002, 103 pages