Bazı arpa (Hordeum vulgare L. ) çeşit ve hatlarında verim ve verim ögeleri ile malt özelliklerinin incelenmesi
Yield, yield components and malt characteristics of some barley (Hordeum vulgare L. ) cultivars and lines
- Tez No: 120054
- Danışmanlar: PROF.DR. SAİME ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Two rowed barley, breeding line, yield, yield compenenls, malt characteristics ~3SSK5=
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI ARPA (Hordemn vulgare L.) ÇEŞİT VE HATLARINDA VERİM VE VERİM ÖĞELERİ İLE MALTLIK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bekir AK TAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saime ÜNVER Bu araştırma 2000-2001 yıllan arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği'nde yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak 3 adet tescilli çeşit, 1 adet tescile aday hat ve 6 adet hat olmak üzere toplam 10 adet genotip materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak, 5x1.2 m boyutlarındaki parsellerde' yürütülmüştür. Ekimden önce.15 kg/da DAP (Diamonyum fosfat) ve ilkbaharda 10 kg/da amonyum nitrat gübresi verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; bitki boyu 32.88-64.99 cm, m2'deki başak sayısı 286.35-441.15, başak uzunluğu 4.34-8.21 cm, başakta tane sayısı 17.13-23.33 adet, başakta tane ağırlığı 0.81-1.13 g, bitki tane verimi 2.08-3.43 g, birim alan tane verimi 222.0-293.5 kg/da, protein oranı % 10.43-13.37, hektolitre ağırlığı 60.31- 69.09 kg ve bin tane ağırlığı 37.90-42.70 g arasında değişmiştir. En yüksek birim alan tane verimi Aday-1'den elde edilmiştir. Hat-5 hektolitre ağırlığı, protein oranı ve bin tane ağırlığı yönünden en yüksek değerleri göstermiştir. Maltlık özellikler yönünden genel bir değerlendirme yapıldığında Aday-1 ön plana çıkmaktadır. 2002, 60 sayfa ANAHTAR KELİMELER: İki sıralı arpa, ıslah hatları, verim, verim öğeleri, malt özellikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THKSİS YIELD, YIELD COMPONENTS AND MALT CHARACTERISTICS OF SOME BARLEY (Hordeum nitgareL.) CULTIVARS AND LINES Bekir AKTAS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Sainıe Ü1NVER This research was conducted at Applying Research Farm, Faculty or Agriculture, University of Ankara in 20011-2001. Totally 10 two rowed barley genotypes consisting or 4 cullivars and 6 breeding lines were used as seed material. The experimental design was Randomized Complete Block Design (RBCD) with 3 replications. 15 kg/da diammonium phosphate at sowing lime and 10 kg/da ammonium nitrate in spring were applied on all plots and plot sizes were 5x1.2 m. According to the results of tills research; these values have showed changing between 32.88-64.99 cm for plant height, 286.35-441.15 spike number per nr, 4.34- 8.21 cm for spike length, 17.13-23.33 for seed number per spike, 0.81-1.13 g for seed yield per spikes, 2.08-3.43 g for seed yield per a plant, 222.0-293.5 kg for seed yield per decare, 10.43-13J7 % for protein content of gain, 60.31-69.09 kg for volume weight, 37.90-42.70 g for 1000 kernel weight. Aday-1 has shown belter values than others for seed yield. The highest 1000 kernel weight, volume weight and protein content of gain were determined in Line-5. 2001, 60 pages