Lise son sınıf öğrencilerinin kimlik statüleri ile anne-baba tutumlarını algılamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The Evaluation of the relationship between percieved parental attitude and ego identity status of eleven grade students
  1. Tez No: 120088
  2. Yazar: FEZA DEMİR SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ALİSİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Identity status, parent conduction, ego-identity, adolescent. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİSE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KİMLİK STATÜLERİ İLE ANNE- BABA TUTUMLARINI ALGILAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Feza DEMİR SOLMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Çocuk Gelişimi ) Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Fatma ALİSİNANOĞLU Araştırma, Ankara'da lise son sınıf öğrencilerinin kimlik statüleri ile anne- baba tutumlarım algılamaları arasındaki ilişkinin incelenmesi, cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, anne-baba öğrenim düzeyi gibi bağımsız değişkenlerin gençlerin kimlik statüleri ve algıladıkları anne-baba tutumlarında farklılık yaratıp yaratmadığının belirlenmesi amacıyla 197 kız, 195 erkek toplam 392 ergen üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ergenin ailesi hakkında bazı bilgileri edinmek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Gençlerin algıladıkları anne-baba tutumlarım belirlemek amacıyla da Kuzgun (1972) tarafından geliştirilen ve Eldeleklioğlu (1996) tarafından yeniden düzenlenen geçerliliği ve güvenirliliği saptanmış.“Anne-Baba Tutum ölçeği' ' kullanılmıştır. Gençlerin kimlik statülerini belirlemek için Bennion ve Adams (1986) tarafından geliştirilmiş olan (Extended Objective Measure of Ego Identity Statüs-EOM-EIS) Oskay (1997), tarafından Türk gençlerine uyarlanıp, geçerlilik ve güvenirliliği yapılmış olan ''Geliştirilmiş Objektif Ego Kimlik Statüsü Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizinde: 'Kimlik Statüsü ölçeği' ve 'Anne-baba tutum ölçeği' ain genel olarak betimlenmesi amacı ile puan ortalaması, standart hata, Mesti, tek faktörlü varyans analizi vePearson moment çarpımı korelasyonu kullanılarak çözümlemeler yapılmış, farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla, Tukey-B çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir. Ergenin kimlik gelişiminde cinsiyetin; moratoryum, bağımlı ve kargaşalı kimlik statülerinde önemli bir farklılığa neden olduğu, babanın öğrenim düzeyinin ise; ergenin bağımlı ve kargaşalı kimlik statülerinde önemli bir farklılığa neden olduğu saptanmıştır. Ancak kardeş sayısı, doğum sırası, annenin öğrenim düzeyi gibi değişkenlerin kimlik statüsünde önemli bir farklılık yaratmadığı belirlenmiştir. Ergenin, algıladığı anne-baba tutumunda; cinsiyetin, demokratik baba tutumu dışındaki tutumlarda farklılığa neden olduğu, kardeş sayısının, doğum sırasının; algılanan demokratik anne- baba tutumu puan ortalamalarının ise önemli bir farklılığa neden olduğu, anne ve babanın öğrenim düzeyinin; algılanan demokratik anne-baba, algılanan otoriter anne tutumlarında önemli bir farklılığa neden olduğu saptanmıştır. Başarılı kimlik statüsü ile demokratik anne tutumu ve demokratik baba tutumu arasında pozitif yönde önemli bir ilişki olduğu saptanmıştır. Buna karşılık otoriter anne ve otoriter baba tutumları ile başarılı kimlik statüsü arasında negatif yönde önemli ve anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Moratoryum kimlik statüsü ile koruyucu anne,otoriter anne, koruyucu baba, ve otoriter baba tutamlan arasında pozitif yönde önemli bir ilişkinin bulunduğu saptanmışta-. Bağımlı kimlik statüsü ile koruyucu anne, otoriter anne,koruyucu baba ve otoriter baba tutumları arasında pozitif yönde önemli bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Kargaşalı kimlik statüsü ile koruyucu anne,otoriter anne, koruyucu baba ve otoriter baba tutumları arasında pozitif yönde önemli bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular tartışılıp yorumlanmıştır. Bu bulgulara dayanarak ailelere ve gençlere bazı öneriler getirilmiştir. 2002, 135 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Kimlik statüsü, anne-baba tutumu, kimlik, ergen.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN PERCIEVED PARENTAL ATTITUDE AND EGO IDENTITY STATUS OF ELEVEN GRADE STUDENTS. Feza DEMİR SOLMAZ Ankara University Institute of Science Home Economics (Child Development) Department Supervisor Assoc. Prof. Dr. Fatma ALİSİNANOGLU This survey is realized at Ankara on 197 girs and 195 boys of total 392 students in order to find out the perception of the relation between their identity status and their parents conduct among senior high school students taking in care the independent variables such as sex, number of children, order of birth parent educational statue. In order to obtain some information about the adolescents' family,“Personal Information Form”is used which is developed by the Reseadur,“Parent Conduction Measure'', which is developed by Kuzgun (1972) and redesigned by Eldeleklioğlu (19%) whose validity and confidence is widely accepted is used in order to find out the perception of samples parents conduct, in order to find out the samples identity status, ”Extended Objective Measure of Ego Identity Status EOM-EIS“ which is developed by Bennion and Adams and adopted to Turkish youth by Oskay (1997) is used. In statistical analysis of data obtained in this survey: In order to description of ”Identity status Measure“ and ”Parent Conduction Measure" point average, standard error, t-test, sing actor variance analysis and Pearson moment multiply correlation is used for the analysis and Tukey-B multi comparison tea is used for finding out the differences is among which group. Findings of the survey are as follows. mSex, in development of identity of adolescent, causes important differences in identity moratorium, identity foreclosure and diffusion, educational level of father causing important differences in adolescent's identity foreclosure and diffusion number of sister and brothers, order of birth, educational level of parents do not affect any important differences in identity status. It was stated that sex causes differences at all attitudes of parents except democratic father, number of sisters and brothers, rank of birth causes differences at perceived parent attitude point average and education level of parents causes important differences at democratic parent and authoritarian mother attitudes concerning perception of young on attitudes of parents. Important relationship found out between identity achievement and democratic parent behavior. On the other hand an important negative and meaningful relationship is found out between authoritarian parent behavior and identity achievement important positive relationship is found out between identity moratorium and protective parent behavior and authoritarian parent behavior. Between identity foreclosure and protective mother, protective father, authoritarian mother, authoritarian father conduct is found a strong relationship. Important positive relationship between identity diffusion and authoritarian and protective parent behavior is found out. Data found out have been discussed and interpreted. Some proposals were given to families and adolescents. 2002, 135 Pages