Kuşburnu (Rosa canina L. )'nun tohum ve sürgün çelikleri ile çoğaltılması üzerine araştırmalar
Researches on propagation of rose hip (Rosa canina L. ) by seed and cutting
  1. Tez No: 120089
  2. Yazar: HÜLYA HOŞAFÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, Rosa canına, gibberellik asit, indolbutirik asit, naftalin asetik asit, köklenme, Rose hip, Rose canina, gibberellic acid, indolbutyric acid, naftalen asetik acid, rooting
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUŞBURNU (Rosa çoruna L.)TS[UN TOHUM VE SÜRGÜN ÇELİKLER İLE ÇOĞALTILMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR HÜLYA HOŞAFÇI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet ARSLAN Bu çalışma 1999, 2000 ve 2001 yıllarında, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme parselleri, serası ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Araştırmada sonbaharda toplanan meyvelerin bir kısmının tohumlan hemen çıkarılıp gibberellik asitle muamele edildikten sonra kasalara ekilmiş; bir kısmı ilkbaharda ekilmek üzere buzdolabında muhafaza edilmiş; diğer bir kısmı da oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Kasalara ve tarlaya olmak üzere iki farklı ekim işlemi uygulanmıştır. Tarla çıkışlarından en yüksek olanı oda sıcaklığında muhafaza edilen ön uygulamadan %39.1, oda sıcaklığı ile 6 saat GA3 hormon muamelesinden %45.90 ortalama değerleri elde edilmiştir, ön muamele, GA3 dozu ve uygulama sürelerinin üçlü interaksiyonundan en yüksek çıkış değeri %52.00 ile oda sıcaklığında meyve halinde muhafaza edilen, 400 ppm GA3 dozunun 12 saat uygulamasına tabi tutulanlarda elde edilmiştir. Seradaki çıkış değerleri bakımından en iyi sonuç 2000 ppm GA3 dozuna maruz bırakılan tohumlarda %69.00 değeri elde edilmiştir. Çıkan bitki sayısı yönünden de yine 2000 ppm doz uygulamasında %68.00 ortalama değeri belirlenmiştir. İlkbaharda alman çeliklerin köklendirme çalışmalarından alman sonuçlara gçre; en yüksek köklenen çelik oram %30.6 ortalama ile 20 dakika 25 ppm IBA dozundan; en uzun kök boyu 6.5 cm ile 20 dakika 25 ppm IBA dozundan; en fazla kökçük sayısı da 10 adet ile 30 dakika 100 ppm IBA dozundan elde edilmiştir. 2002, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHES ON PROPAGATION OF ROSE HIP (Rosa canina L.) BY SEED AND CUTTING Hülya HOŞAFÇI Ankara University Graduate School and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor Prof. Dr. Neşet ARSLAN This syudy was carried out between 1999, 2000 and 2001 in experiment fields, greenhouse and the laboratories of Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Ankara University. In the research, some parts of the seeds of the fruits collected in autumn were extracted and after treating with the gibberellic acid they were sowed to the boxes, some part of the seeds were kept in refrigerator to be sowed in spring, the other part of the seeds were kept in room temperature. Two different sowing method as the boxes and the field were applied in the research. In the germination of the seeds, the average figure of pre- application in the room temperature was 39. 1% while the other application treating with GA3 hormone for 6 hours revealed the average figure 45.90%, the highest germination rate with 52.00% was in those of triple interactions of pre-application, the volume of GA3 and application period. They were kept as fruits in room temperature and underwent the 400 ppm GA3 application for 12 hours. As for the germination tares in the greenhouse, the best result was attained from those that were underwent 2000 ppm GA3 application and the figure was 69.00%. In respect to the number of germinated plants the average figure 68.00% was attained from the ones with 2000 ppm GA3. In respect to the results of studies of plant stick rooting in spring, the highest rooting rate with the figure 30.6% was in those with 25 ppm IBA application for 20 minutes, the longest root length with 6.5 cm was in those with 25 ppm IBA application for 20 minutes, and the highest radicle number was found in those with 100 ppm IBA application for 30 minutes ten times. 2002, 40p