İmam-Hatip Lisesi son sınıf öğrencilerinin mesleki yeterlilik algısı
The perception of professional proficiency of last grade students of İmam and Preacher High School
- Tez No: 425469
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din Eğitimi, Mesleki Yeterlik, Ġmam-Hatip Lisesi, Education, Religious Education, Professional Proficiency, Imam and Preacher High School
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Toplumların maddi ve manevi olarak gelişmesinde en önemli faktörlerden biri de dindir. Din eğitimi ve öğretimi bireyin, kimlik ve kişiliğinin gelişiminde hayati bir yeri vardır. Günümüzde resmi kuruluş amacı, toplumu din konusunda aydınlatmak olan Diyanet İşleri Başkanlığının din görevlisi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir kurum olan İmam-Hatip Liseleri, ortaokul üzerine dört yıllık lise kısmını bitiren öğrencilerine, gerekli sınavları geçtikleri takdirde Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imamlık, müezzinlik, Kur'an Kursu öğreticiliği gibi çeşitli görevlere atanabilme imkanı sağlamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanları toplum nazarında İslam'ın birer temsilcisi ve dini öğrenme konusunda birer kaynak olarak görülmektedir. Bu nedenle İslamın doğru bir şekilde öğrenilmesi, din görevlilerinin mesleki olarak kendini yetiştirmesine bağlıdır. Bu noktada özellikle din görevlilerinin yeterlikleri önemli bir tartışma konusu yapılmaktadır. Değişen sosyo-kültürel şartlar çerçevesinde, mesleki bilgi ve beceri, mesleki uygulama, dini pedagojik formasyon ve etkili iletişim gibi çeşitli alanlarda kendini yenilemenin önemi her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla günümüzde, din görevlilerinin daha nitelikli hizmet sunabilmesi aldıkları eğitimin yeterliliğine bağlıdır. Bu nedenle de İmam-Hatip Lisesinde verilen eğitimin niteliği ve yeterlilik durumu araştırılması gereken önemli bir konu olarak görülmektedir. Bu çalışmada, İmam-Hatip Lisesi son sınıf öğrencilerinin din görevliliğine yönelik mesleki yeterlik algıları ele alınmıştır. Araştırmada cinsiyet, hafızlık durumu, okul türü, okulu tercih etme nedeni, ikamet ettiği yer olmak üzere beş bağımsız değişken kullanılmış ve sonucunda aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, AİHL öğrencilerinin İHL öğrencilerine göre, kendi tercihiyle İmam-Hatip Lisesine gelen öğrencilerin diğer tercihlerle gelenlere göre, şehir merkezinde ikamet eden öğrencilerin köy veya mahallede ikamet eden öğrencilere göre mesleki yeterlik algı düzeyleri daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors that effects material and spiritual development of societies is religion. Religious education and instruction plays a vital role in the devolvement of personality and identity of people. Imam and Preacher Schools, an important institution that meets the need of men of religion for the Presidency of Religious Affairs whose official aim is to enlighten people in terms of religion, based on a four year on middle school, present various duties such as imam, preacher, Qur'anic Courses teachers at the Religious Affairs as long as they pass the necessary examinations. The personals' of the Presidency of Religious Affairs are seen as the representative of Islam and as a source in learning religion in the society. Therefore, a sound learning of religion is based on their professional competency of men of religion. At this point, the proficiency of men of religion is an important discussion matter. As a result of development of socio-cultural settings and conditions, the men of religion's professional knowledge and ability, professional experience, religious pedagogical formation and effective communicational skills become more and more important in each day. Thus, presenting more quality religious services by imams in our day depends on their educational qualities. Therefore, the quality and proficiency of education taken at the Imam and Preacher Schools is seen an important research matter. Thus, this study examines the perceptions of professional proficiency towards religious services of the last grade students of Imam and Preachers High School. This study examines the perceptions of professional proficiency towards religious services of the last grade students of Imam and Preachers High School. In this study, gender, learning the Qur'an by heart, type of school, reason of preferring school and inhabiting place are used as independent variables and consequently it has been reached the following findings. It has been found that the level of perceptions of professional proficiency of female students in proportion to male students, Anatolian Imam and Preachers High School students in proportion to Imam and Preachers High School students, the students who preferred their school type their own in proportion to others and the students who inhabit in city center in proportion to the students who inhabit in countryside are higher.