Güneydoğu Marmara bölgesi'nde yer alan süs bitkileri fidan işletmeleri ve geliştirme olanakları üzerine bir inceleme
Situation of ornamental plant enterprises in southeast of Marmara region and study for the improvement possibilities
  1. Tez No: 120104
  2. Yazar: ŞENİZ ŞAHİNOĞLU BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRAN ÇELEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: me Southeast of the Marmara Region, Nursery Enterprises, Cultivating Ornamental Plants, Cut Flowers, Interior Plants, Outdoor Ornamental Plants (Landscape Plants)
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÜNEYDOĞU MARMARA BÖLGESİNDE YER ALAN SÜS BİTKİLERİ FİDAN İŞLETMELERİ ve GELİŞTİRME OLANAKLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME Şeniz Şahinoğlu BAŞARAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Havran Çelem Süs bitkileri yetiştirmekte olan fidanlık İşletmeleri günümüzde karlı bir hale gelmiştir. Son yıllarda özel ve kamu kuruluşları ; park ve bahçeler, meydanlar, yollar, kavşaklar, spor ve rekreasyon alanları, hastaneler, okullar, oteller ve tatil köylerinin çevre düzenlemelerinde büyük miktarlarda bitkisel materyal kullanmaya başlamışlardır.Bu nedenle bitkisel materyal temininde güçlük çekilmektedir. Bunun sentten olarak süs bitkileri üretimi artan talep nedeniyle Önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı; Güney-Doğu Marmara B ölgesi'nde yoğunluk kazanan fidanlık işletmeciliğini inceleyerek bölgede yetiştirilen süs bitkilerinin üretim olanaklarım, çeşidini ve sorunları saptamak ve çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Bu veriler ortaya konmadan önce Türkiye ve dünyadaki sus bitkileri Üretimi ile ilgili genel ve güncel bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Güneydoğu Marmara Bölgesi'nin sahip olduğu avantajlı iklim yapısı, uzun vejetasyon dönemi, ucuz ve kaliteli bitki yetiştiriciliğine olanak vermektedir. Bu nedenle Bursa, Balıkesir. Bilecik, Yalova. Sakarya ve Kocaeli itlerim kapsayan Güneydoğu Marmara Bölgesi'nde süs bitkileri üreten istetmelerin sayısı giderek artmakta ve üretim çeşitlenmektedir. Btırsa'da7S. Balıkesir'deI2. Yalova'da 14, Sakarya'da 9 ve Kocaeli' nde 21 olmak Özere 134 işletmede süs bitkisi üretimi yapılmaktadır. 2001,176 Sayfa Anahtar Kelimeter: Güneydoğu Marmara Bölgesi, Türkiye ve Dünya, Fidanlık İşletmeleri, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Kesme Çiçek, Dış Mekan Bitkileri, Dış Mekan Bitkileri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis SITUATION OF ORNAMENTAL PLANT ENTERPRISES IN SOUTH-EAST OF MARMARA REGION AND STUDY FOR THE IMPROVEMENT POSSIBILITIES Şeniz ŞahmoğTu BAŞARAN Ankara University Graduate School of Natural and AppliedSetences Deparment of Lands capeArdiifecture Strpervison ProfiDr.Hayran ÇELEM Nursery enterprises which are cultivating ornamental plants, nowadays are growing into a profitable business. In recent years private and public enterprices are using ornamental plant materials in huge quantities as a result of increasing number of private and public gardens, open spaces, public squares, roads, crossroads, pavements, sports and recreation areas, hospitals, schootsjiotets and holiday villages. Consequently, cultivating ornamental plants is gaming more importance due to this increasing demand. The basic aim of the study can be summarised as: To examine the nursery enterprises which are particularly concentrated in the Southeast of the Marmara Region. To present general information on cultivating ornamental plants in Turkey and in the world. To identity the cultivation methods and possibilities of ornamental plants in this region. To fix the problems and work out proposals as a solution. The cilimatic conditions allow the production of high quality ornamental plants in the Southeast of the Marmara Region. In the proviences of Bursa, Balıkesir, Bilecik, Yalova, Sakarya ve Kocaeli a number of ornamental managements in the Southeast of the Marmara Region. 78 ate in Bursa' da, 12 in Balıkesir, 14 in Yalova, 9 in Sakarya and 2 1 in Kocaeli. 2001, 172 pages