Stüdyo ses kayıtlarında optimum gürültü azaltma teknik ve sistemlerinin belirlenmesi
Determination of optimum noise reduction techniques and systems for studio sound recording
- Tez No: 120121
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü Azaltma, Stüdyo Ses Kayıtları, Kompendır, Dolby. 111
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi STÜDYO SES KAYITLARINDA OPTİMUM GÜRÜLTÜ AZALTMA TEKNİK VE SİSTEMLERİNİN BELİRLENMESİ Kıymet ERDAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Faruk ÖZEK Ses kayıt ya da iletim ortamlarında gürültü kaçınılmaz ve baş edilmesi güç, büyük bir problemdir. Bu çalışmada stüdyo ses kayıtlarında kullanılan gürültü azaltma teknik ve sistemleri incelenmiştir. Profesyonel ses kayıtlarında iyi tasarlanmış bir stüdyo ile elimine edilebilecek çevre gürültülerinin dışında manyetik ortamın kendisinden kaynaklanan gürültü problemini çözmek için başlıca iki tür sistem kullanılır: Tek sonlu ve Tamamlayıcı sistemler. Tek sonlu sistemler yalnızca ses kaydedilirken ya da okunurken kullanılır. Ancak etkili iyi bir gürültü azaltması sağlayamadıklarından stüdyo ses kayıtlarında hem kaydedicide hem de okuyucuda kodlama-dekodlama işlemi yapan tamamlayıcı sistemler tercih edilmiştir. Bu çalışma çerçevesinde manyetik kaydedicinin gürültüsünü azaltmak için kullanılan tek sonlu sistemler, tamamlayıcı sistemler ve ortak felsefeleri incelenmiş, ticari olarak mevcut olan ya da artık üretimi durdurulmuş sistemlerin çalışma prensipleri, geniş bir kullanım alanı olan Dolby A, B, C, S, SR tipi gürültü azaltma sistemleri, dbx, Burwen ve DNL sistemleri ve karakteristikleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve değişik parametreler için karşılaştırılmıştır. 2001, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF OPTIMUM NOISE REDUCTION TECHNIQUES AND SYSTEMS FOR STUDIO SOUND RECORDINGS Kıymet ERDAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Faruk ÖZEK In sound recording or transmission systems, noise is inevitable and a big problem to cope with. In this thesis, the noise reduction techniques and systems used in studio sound recordings have been studied. Except for the ambient noise that can be eliminated by a well designed studio, in professional sound recordings there are two main systems being used for reducing the noise resulting from the magnetic tape recorder itself: Single ended and Complementary systems. Single ended systems are used either on recording or on playback. However they cannot provide an effective noise reduction so the complementary systems that encode the signal before recording and decode while playback were preferred. In the frame of this study; the common philosophies and features of the systems used for reducing the magnetic recorder's noise, the operational principles of the still in market and failed systems and the most common used systems: Dolby A, B, C, S, SR types, dbx, Burwen, DNL noise reduction systems and their characteristics are presented and compared in detail. 2001, 75 pages KEY WORDS: Noise Reduction, Studio Sound Recordings, Compander, Dolby IV