Ankara'nın Çankaya ilçesinde hanehalkı gelirinin kullanılış şekli ve tüketim eğilimi üzerine bir araştırma
A research on the usage of incomes and consume propencity of households in Çankaya district in Ankara
- Tez No: 120125
- Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN ERAKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Income, Income distribution, Gini rate, Consumption, Saving
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA' NIN ÇANKAYA İLÇESİNDE HANEHALKI GELİRİNİN KULLANILIŞ ŞEKLİ VE TÜKETİM EĞİLİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fatma TOSUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr.Selahattin ERAKTAN Bu çalışma, Ankara'nın Çankaya ilçesinin farklı semtlerinde yaşayan ailelerin gelir düzeylerini tespit ederek harcamalarını nerelere ve ne miktarda kullandıklarını belirlemek, farklı gelir düzeyine sahip ailelerin gelirleri ile tüketim eğilimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve elde edilen sonuçlar ile yerleşim birimleri itibariyle gelir seviyesinde ve gelirin kullanılış şeklinde meydana gelen farklılıkları incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın temel materyalini aileler ile yapılan anketlerden sağlanan bilgiler oluşturmaktadır. İncelenen ailelerde hane başına düşen ortalama gelir miktarı 61 1 milyon TL.dir ve gelir kaynakları içinde ücret geliri %54,2 ile en yüksek payı almaktadır. Aile gelirinin dağılımında Gini oranı G=0,4415 olarak bulunmuş olup, bu değer gelir dağılımının iyi olmadığını göstermektedir. Ailelerde ortalama tüketim eğilimi %84 olarak bulunmuştur ve tüketim harcamaları içinde ilk sırayı gıda maddeleri harcamaları (%42) almaktadır. İncelenen ailelerde ortalama tasarruf eğilimi %16 olarak bulunmuş olup ailelerin tasarruflarını en fazla gayrimenkul satın almak (%3 1,8) suretiyle değerlendirdikleri görülmüştür. 2002, 59 Sayfa Anahtar Kelimeler : Gelir, Gelir Dağılımı, Gini Oranı, Tüketim, Tasarruf
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS A RESEARCH ON THE USAGE OF INCOMES AND CONSUME PROPENCITY OF HOUSEHOLDS IN ÇANKAYA DISTRICT IN ANKARA Fatma TOSUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor : Prof.Dr.Selahattin ERAKTAN This research was made to determine income levels of living families different azimuths of Çankaya in Ankara that where and how much their expenditures were spent to find out the relationship between their incomes and consume propensities of families having different income levels and to aim obtained results the differences of income levels and the types of usage income. The main material of this study was information from which taken families who were applied surveys. At examined families the average per household income was 61 1 million TL. and the wage income was 54,2% the highest share among income resources. In distribution of household income, Gini rate was found G=0,44I5, this rate show the distribution of income is not good. At households, the average consume propensity was obtained as 84% and food expenditures took place the first rank (42%) in consumption expenditures. At examined families, the average per household saving propensity was found as 16% and it was showed that household savings were evaluated mostly buying real estate (3 1,8%). 2002, 59 Pages