Fiziksel ve görsel özellikleriyle bir toplu konut modelinin oluşturulması
Forming a mass-housing model with physical and visual properties
- Tez No: 120124
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM PERÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: House, mass-housing, climate responsive residential architecture, housing quality, user-involved 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi fiziksel ve görsel özellikleriyle bîr toplu konut modelinin oluşturulması Ayşe lanet ÇALIŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilin Dalı Danışman: Prof Dr. Halim PERÇİN Türkiye'de pek çok uygulamada görüldüğü üzere, toplu konut kavramı, konut ihtiyacım karşılamak üzere çok sayıda konutun, İmdi üretimi boyutuna indirgenmiştir. Anonim kullanıcılar için anar mevzuatının sınırlamaları çerçevesinde, standart konutlar ve niteliksiz çevreler yaratılmaktadır. Fiziksel, görsel ve sosyal etkileşim özellikleriyle bir yaşam çevresinin oluşumu için sorunun çözümünde; konuyla ilgili disiplinler arası işbirliği ve tasarımcı ile kullanıcı arasında doğrudan iletişimin kurulabildiği, kullanıcı katılımlı örgütlenme modelleri gerekmektedir. Toplu konut alanlarında, kullanıcı ihtiyaçlarının farklılığı ve zamana bağlı değişikliklerin karşılanabilmesi için tasarımda çeşitlilik ve esneklik kavramları önem kazanmalıdır. Hızla artan enerji açığı ve çevre sorunları nedeniyle, alanın seçiminde, yerleşim şemalarının geliştirilmesinde ve kullanım sırasında enerji etkin çözümler üretilmelidir. Çalışmada, Bao'da ve Türkiye'de toplu konut kavramının tarihsel gelişimi, bir toplu konut rmodelinin oluşum sürecindeki başlıklardan; konut alanın seçimi, arazi, kullanıcı ve konut analizi, konut ve çevresinin niteliğini belirleyen fiziksel ve görsel parametreler irdelenmiş, sosyal etkileşim özelliklerine de kısaca değinilmiştir. Konut-yaşam kalitesi arasındaki yakın ilişki vurgulanarak, konut üretiminde önem verilmesi gereken öğeler ve izlenmesi gereken yöntemle ilgili sonuçlar ortayaANAHTAR KELİMELER: Konut, toplu konut, Adimle dengeli konut mimarisi, konutta nitelik, kullanıcı katılımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis FORMING A MASS-HOUSING MODEL WITH PHYSICAL AND VISUAL PROPERTIES Ayşe İsmet ÇALIŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Halim PERÇİN As it has been observed in many applications in Turkey, the mass-housing concept is faultily reduced to the successive construction of a great number of houses to supply the housing needs. Within the limitations of housing laws, it has been created standard houses and poor quality environments for anonymous users. User-involved organizational models are required to solve the problem of forming a livable environment with physical, visual and social interaction properties, in which all related disciplines are closely cooperated and direct communications among designers and users are established In design, the assortment and flexibility concepts must be given higher importance for mass-housing areas in order to respond different user needs and emerging requirement changes by time. Due to the ever-increasing energy shortages and environmental problems, energy-efficient solutions must be found during the selection of site, development of settlement schemes, and utilization. In this study, a brief historical background is given on the development of mass- housing concept in West and in Turkey. Among the headlines of formation process of mass-housing model, the following headings are examined: site selection, land, user and house analysis, physical and visual parameters that determine the quality of a house and its environment The fundamental properties of social interaction are also briefly touched. The basic elements that must be given importance and the results of the method that must be followed are made explicit, by emphasizing the close relation between the house and life quality. 2002, 133 pages