Yeni liberal politikaların kentsel arazi kullanım yapısına etkileri: Çankaya (Ankara) ilçesinde yapılaşmanın çözümlemesi, 1985-98
The Impact of the neo liberal policies on the urban land use structure: An analysis of the built environment in Çankaya (Ankara) between 1958-98
- Tez No: 94773
- Danışmanlar: PROF.DR. CAN HAMAMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapılaşmanın Bileşenlerinin Analizi, Kentsel Arazi Kullanım Peyzajı, Yeni Liberal Politikalar, Küreselleşme, Yabancı Sermaye Yatırımları, Yerelleşme, Postmodernizm ve Planlama, Kentsel Aktörler. 316
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
ÖZET YENİ LİBERAL POLİTİKALARIN KENTSEL ARAZİ KULLANIM YAPISINA ETKİLERİ: ÇANKAYA (Ankara) İLÇESİ'NDE YAPILAŞMANIN ÇÖZÜMLEMESİ, 1985-98 Çamur Cihangir, Küpra Doktora Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalı (Kent ve Çevre Bilimleri Programı) Tez Danışmanı : Prof. Dr. Can Hamamcı Ankara, 2000, 357 sayfa Bu tez çalışmasında, 1985-1998 yıllarını kapsayan 14 yıllık sürede, kentsel arazi kullanım yapısındaki değişimler; ekonomik, siyasal ve sosyal yapıdaki değişim/dönüşümlerin etkileri, Ankara'nın Çankaya İlçesi'nde 14 yıla ait 8784 yapı ruhsatına ait 149328 verinin ve Doğrudan Yabancı Sermaye yatırımlarının analizi ile incelenmiştir. Yapı sektörü, hem ekonomik hem de politik değişimlere yüksek duyarlılığıyla, arazi kullanım yapısının bütününe ve bileşenlerine ait değişim/ dönüşümlerin göstergesi olarak seçilmiştir. Çalışma ile, 1980 sonrası dünyada ve Türkiye'de yeni liberal içerikli kapitalist yeniden yapılanma sürecinde planlamanın; modernizm, refah devleti, kamu/toplum yararı kavramlarıyla birlikte maruz kaldığı aşınma ve bu aşınmanın yapı sektörü üzerindeki spekülatif / rant etkileri mekan boyutuyla gösterilmiştir. Yeni liberal politikalar ve küreselleşme, yatırımların mekana dengesiz dağılımının alt yapısını oluşturarak ve meşruiyetini tüzel düzenleme ve hükümet programlarıyla sağlayarak, kentleşme ve kentsel yaşam kalitesini toplumun tüm kesimleri için olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF THE NEO LIBERAL POLICIES ON THE URBAN LAND USE STRUCTURE: AN ANALYSIS OF THE BUILT ENVIRONMENT IN ÇANKAYA (Ankara) BETWEEN 1985-98 Çamur Cihangir, Küpra PhD Public Administration and Political Science (Urban and Environment Programme) Supervisor : Prof. Dr. Can Hamamcı Ankara, 2000, 357 pages This thesis analyzes the transformations behind the urban land use structure in relation to the environment generating impacts of socio-economic and political changes at Çankaya District of Ankara in the period of 1985-98, based on the building construction statistics (8784 construction permits and 149 328 data) and Foreign Direct Investments. Due to its high sensitivity to either economical or political changes, construction sector is treated as an indicator of the changes/transformations of land use structure wholly or partially. The study points out that, after 1 980s, in Turkey and in the world, during the restructuring period of capitalizm, drastic changes have occured in the processes shaping the built environment. Neo liberal politics and policies have had demonstrably negative effects on urbanization and urban life quality and planning due to elimination of modernizm, welfare state and public sector from planning process. At the same time, inequal distribution of the investmets forms the main criticts of urbanization process under neo liberal policies. Keywords : Analysis of the Urban Built Environment, Urban Land Use Landscape, Neo Liberal Urban Policies, Globalization, Localization, Foreign Direct Investments, Postmodernizm and Planning, City Builders. 317